Doğal güzelliklerini saymakla bitiremeyeceğimiz İzmir’in zengin bir mutfak kültürü vardır. Ege’nin topraklarında yetişen çeşitli otlar, pek çok İzmirlinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Hem sağlık üzerine olan etkileriyle hem de lezzetiyle bilinen İzmir’in en meşhur otları nelerdir?
Sarmaşık otu
Kendine has acı tadıyla bilinen sarmaşık otu, tansiyon ve kolesterol dengesini düzenlerken kanser türleri ile de savaşır. Balgam sökücü ve öksürük kesici özellikleriyle dikkat çeken sarmaşık otu, nefes darlığının azalmasına yardımcı olur. Bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlar. Sarmaşık otu, böbrek taşı düşürülmesinde kullanılabilir. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olan bu ot, terlemeyi en aza indirmeyi sağlar. Peki, sarmaşık otu nasıl pişirilir?
Sarmaşık otu nasıl pişirilir?
Sarmaşık otu, uç kısmından başlayarak elle dikkatlice ayıklanır. Son bölümleri sert olduğu için kopmaz. Bu nedenle bu kısımlar çöpe atılmalıdır. Ayıklanan sarmaşık otu iyice yıkandıktan sonra süzülür. Ardından, küçük bir kaseye doğradığınız soğanları ocakta sıvı yağ eklediğiniz tavada kavrulmaya başlayın. Soğanlar kavrulduktan sonra sarmaşık otu tavaya eklenir ve karıştırılır. Pişmeye yakın, üzerine yumurtalar kırılır ve karıştırılarak pişirilir. Pişen yemeğe tuz eklenerek servis edebilirsiniz.
Arapsaçı
Arapsaçı, mideyi rahatlatarak gaz sorunlarını giderir. Hamilelik döneminde süt üretimini artırmak için kullanılabilir. Ayrıca, solunum hastalıkları, iştah problemleri ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Göz sağlığı üzerinde de olumlu etkiler gösteren arapsaçı, göz problemlerinde buhar veya pomat olarak kullanılabilir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi sayesinde, bebekler için doktor kontrolünde kullanılabilir. Ayrıca, cinsel gücü artırıcı etkisi olduğuna inanılmaktadır.
Arapsaçı nasıl pişirilir?
Arapsaçı sıklıkla kök ve yaprakları ile zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı veya yumurtalı kavurma yapılarak tüketilir. Haşlanarak da tüketilebilen arapsaçı, kuzu veya koyun etiyle yapacağınız et yemeklerde de kullanabilirsiniz. Ayrıca, böreklerde otlu harç olarak yer alabilen bu bitkinin tohumları, balık yemeklerinde, sos yapımında ve salatalarda tercih edilebilir.
Şevketi bostan
Şevketi bostan eski zamanlarda ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Böbreklere faydalı olduğuna inanılan bu bitkinin, halk arasında böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Şevketi bostan karaciğeri temizlerken, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarını giderir. Regl döneminde tüketilen şevketi bostan, hormon dengesizliklerini ve ağrıları ortadan kaldırabilir. Ayrıca, sindirimi düzenlemeye yardımcı olan şevketi bostan otu, kabızlık ve gaz problemlerini de giderir.
Şevketi bostan nasıl pişirilir?
Şevketi bostan bitkisi hem yemek hem de çay olarak tüketilebilen sağlıklı bir besindir. Öncelikle şevketi bostanlar yıkanıp tepeleri kesildikten sonra ince ince doğranır. Ardından, kaynar suya eklenen şevketi bostanlar, 10 dakika boyunca haşlanır. Bir tavada, ince doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Salça eklenip 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra, süzülen şevketi bostan eklenerek karıştırılır. Kavrulan otun üzerine yumurta kırılır.
Deniz börülcesi
Deniz börülcesi, A, B1, B15, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum, beta-karoten ve iyot gibi besin maddeleri bakımından zengin bir bitkidir. İdrar söktürücü ve arındırıcı özelliklere sahip olan bu bitki, tuzlu bataklık alanlarında yetişir ve yüksek iyot oranıyla bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sindirimi iyileştirir ve diyabet tedavisinde de kullanılmaktadır. Deniz börülcesi, karaciğerdeki iltihabı temizleyerek, enzimlerin daha sağlıklı bir şekilde salgılanmasına yardımcı olur.
Deniz börülcesi nasıl pişirilir?
Deniz börülcesi, iyice yıkandıktan sonra sapları kesilir ve kaynar suya atılarak haşlanır. Haşlandıktan sonra kılçıkları ayıklanarak zeytinyağı ile servis edilir. İsteğe bağlı olarak limon ve sarımsak da eklenebilir.
Radika otu
Radika otu, virüs ve bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeker dengesini düzenleyen bu bitki ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Radika otu, kalp damar sağlığını iyileştirir. Sindirimi destekleyen lif içeriği, bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini ve demir açısından zengin olan radika otu, antioksidan özellikleriyle de vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.
Radika otu nasıl pişirilir?
Radika otu, önce iyice yıkanarak birkaç dakika haşlanmalı, ardından süzüp soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınmalıdır. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve isteğe bağlı ince kıyılmış sarımsak eklenip karıştırılarak tüketilebilir. Radika otu kaynatılarak içilebilir. Bunun yanı sıra kaynatıp soğuttuğunuz otu cilt bakımı için de kullanılabilirsiniz. Bunun yanı sıra, salatalarda veya çeşitli yemeklerde de kullanılabilir.