Eski bir tarihe sahip olan İzmir'in köşkleri de dikkat çeker. Bu köşklerden biri de Latife Hanım Köşkü.

Köşk, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olup, annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923'te vefat ettiği köşk olması açısından ayrı bir değer taşımaktadır. Atatürk’ün annesi hastalandıktan sonra doktorlar ona İzmir’in havasının iyi geleceğini söylediler. Bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok’u İzmir’e gönderdi. (uygun bir ev araması için) bu evin Rumlar’dan kalan bir ev olmamasını özenle rica etti. Salih Bozok’un bu nedenle İzmir’e hareket ettiğini öğrenen Latife Hanım, Salih Bozok’u arayarak Karşıyada’daki evlerinin Zübeyde Hanım için uygun olduğunu kendisine evi göstermek istediğini söyler. Salih Bozok'la birlikte eve girdiklerinde istasyona yakın olan bu evin uygunluğuna karar verdiler.

1922 yılının Aralık ayı ortalarında Gazi'nin annesi Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşakizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştır. Büyük ihtimamla bakılan Zübeyde Hanım'a bu dönemde en yakın kişi Latife Hanım olmuştur. Köşk, eski zamanlarda bahçe içindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmeni ile tanınmaktaydı. Daha sonra Adliye Binası ve en son Ege-Fen Dershanesi olarak hizmet verdi. Toplam alanı 2958 m² dir.

Karşıyaka Belediyesi'nin 2005 yılında kamulaştırdığı Latife Hanım Köşkü, 2007 yılında restorasyonunun gerçekleştirilmesi için Anıt Yapı İnşaata ihale edildi.

Köşkte yapısal özelliklerini koruyan bölümler onarılmış, niteliklerini yitirmiş bölümler yeniden yapılmıştır. İçinde bulunan eşyalar, bağış ve satın alma yolu ile köşke kazandırılmıştır. Balmumu heykeller Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmıştır.

Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi, şehrimizde yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde hasar görmesi nedeniyle kapatılmıştır. Restorasyon çalışmaları ise sürüyor.

Latife Hanım Köşkü nerede? Latife Hanım Köşkü'ne nasıl gidilir?

Latife Hanım Köşkü, Karşıyaka İstasyonu yanında bulunuyor.

Adres: Latife Hanım Mahallesi, Bahriye Üçok Blv. No:5, 35600 Karşıyaka/İzmir

Kaynak: Haber Merkezi