İzmir'in Dikili ilçesi, doğusunda Bergama, kuzeyinde Balıkesir, batısında ve güneyinde Ege Denizi ile çevrili sakin bir tatil yeridir. Mavi ve yeşilin buluştuğu bu bölge, doğa yürüyüşleri için ideal olan Nebiler Şelalesi ve Ilıca gibi yerleri barındırmaktadır. Ayrıca, volkanik Karagöl, Kalem ve Garip Adaları, Atatürk Botanik Bahçesi ve Ladin Ormanları gibi doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Ege kıyısındaki Mavi Bayraklı plajlarıyla tanınan Dikili, 40 km uzunluğundaki kıyı şeridiyle tatilcilerin gözdesidir. Bimeyko Tatil Kompleksi, Çandarlı Kale Önü Plajı, Dikili Çit Plajı, Kayra Plajı ve Kalem Adası Oliviera Resort gibi plajlar, yazın serinlemek isteyenler için harika seçenekler sunmaktadır.
Tarihi zenginlikleriyle de dikkat çeken Dikili, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Cenevizliler gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Pitane ve Atarneus Antik Kentleri ile Cenevizliler tarafından inşa edilen Çandarlı Kalesi, tarihi meraklıları için önemli ziyaret noktalarıdır.
Dikili’nin bir diğer önemli özelliği ise termal sularıdır. Nebiler ve Bademli gibi yerlerdeki şifalı sulardan faydalanmak özellikle tatilcilerin tercih ettiği aktiviteler arasında yer almaktadır. Sonuç olarak, Dikili'nin mavi bayraklı plajları, şifalı kaynakları ve tarihi dokusuyla keşfedilmeye değer bir ilçe olarak öne çıkartmaktadır.
Dikili'nin tarihçesi nedir?
İzmir'in Dikili ilçesinin tarihi, yapılan arkeolojik çalışmalarla M.Ö. 5000-4000 yıllarına kadar uzandığı ortaya konulmuştur. Ağıl Kale ve Kale Tepe, ilçenin ilk yerleşim merkezleri arasında yer almakta. Bu bölgede yapılan araştırmalar, Akaların yaşadığı ve kente "Aternagus" adının verildiğini göstermektedir.
Dikili, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. İlkçağda Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar, Romalılar ve daha sonra Orta Çağ'da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar bu topraklarda hüküm sürmüştür. Aristo, Hermos, August ve İskender gibi ünlü tarihî kişilikler de burada yaşamıştır. Aterneus, Astria ve Teutronia gibi antik kentler, Dikili’nin tarihi zenginliklerini gözler önüne sermektedir.
Bölgedeki Karaosmanoğulları, çiftlik kurarak burada dikmelik yetiştirmesi nedeniyle "Dikmelik" adını almış, zamanla bu isim "Dikili" olarak değiştirilmiştir. Doğal güzellikleri ile de dikkat çeken Dikili'de Merdivenli köyünde bir doğal göl, Demirtaş ve Deliktaş köylerinde ise çamlıklar ve tarihi mağaralar bulunmaktadır.
Çandarlı ise Dikili’nin önemli bir turizm merkezi olarak öne çıkmaktadır. Antik yerleşim yeri Pitane’de elde edilen eserler, Bergama Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Osmanlı döneminde, II. Murat'ın ünlü sadrazamı Çandarlı Halil Paşa, Çandarlı Kalesi'ni yeniden inşa ettirerek bölgenin tarihi dokusuna katkıda bulunmuştur.
El değmemiş koylarıyla İzmir'in saklı cenneti: Dikili hakkında bilinmesi gereken 5 madde
Dikili Atatürk Botanik Bahçesi nerede? Dikili Atatürk Botanik Bahçesi'ne nasıl gidilir?
İzmir'den çıkmadan kafa dinlemenin en iyi yolu: Dikili nerede, nasıl gidilir?