Sevinç KARATAŞ/ İz GAZETE- İzmir’in en uzun soluklu festivallerinden biri olan Türkiye Tiyatro Buluşması bu sene 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Efes Selçuk Belediyesi desteğiyle 17’nci kez Efes Selçuk’ta gerçekleşecek. . 300’e yakın sanatçının katılımda bulunacağı etkinlikte, 57’ye yakın usta, atölye, söyleşi ve oyunlarıyla tiyatroseverlerle buluşacak. Programın detaylarını ve ödülleri açıklamak üzere basın açıklamasını yapan Türkiye Tiyatro Buluşması Ödülleri Temsilcisi Arda Kuru, “Asla kopmayan buluşma, İzmir’in merkezinden ziyade ilçelerini tercih etti. İlçelerde yaşayan halkla, onların sanat üretimine katkı sunmak ve üretilen önemli oyunların tartışmasını sunmak için çaba harcadı” diye konuştu.

Fikirler bir arada

Buluşmanın birçok karşıt fikri bir arada bulundurarak bir kürsü sağladığını söyleyen Kuru, “İzmir’de Ürkmez, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Dikili, Bergama, Foça, Karaburun, Çeşme ve Efes Selçuk’ta hayata geçen festivalin bir diğer amacı da İzmir’in sonsuz çok fikirliliğini, dayanışmasını, müthiş tarihini ve çok kültürlülükle bezenmiş düşüncesini uluslararası kamuoyuna göstermekti. İzmir’den asla kopmayan buluşma, İzmir’in merkezinden ziyade ilçelerini tercih etti. İlçelerde yaşayan halkla, onların sanat üretimine katkı sunmak ve üretilen önemli oyunların tartışmasını sunmak için çaba harcadı. Ülke genelinde Tiyatro birliklerinin, kurultayların, kentimizdeki de dahil olmak üzere kimi şehir tiyatrolarının fikirleri burada, bazen ilk kez bazen de karşı taraflarca tartışıldı. Buluşmanın en gurur duyduğumuz yönlerinden biri de; kişisel olarak birbirini sevmeyen sanatçılar da dahil olmak üzere pek çok karşıt fikri bir araya getirerek kürsü sağlamasıdır” dedi.

14 sanatçı ödülle buluşacak

Kuru, “Kimsenin ötekileştirilmediği, herkesin özgürce fikrini savunduğu bu buluşmanın 17.si bu sene Efes Selçuk’ta, 11-14 Temmuz tarihlerinde, yüzlerce katılımcının buluşmasıyla hayata geçecek. Pamucak kamp alanında atölyelerin olacağı, Efes Selçuk Açıkhava Tiyatrosu’nda oyunların ve konserin yer alacağı festivalimiz; bir kez daha söyleşilerle geleceğe ışık tutmaya ve fikirleri çarpıştırmaya gayret edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Efes Selçuk Belediyesi ve Kültürlerarası Tiyatro Platformu iş birliğiyle düzenlenen Yenikapı Tiyatrosu’nun kurucusu olduğu Türkiye Tiyatro Buluşması’nın vazgeçilmezi, ödül töreninde, bu sene 14 sanatçı ödülle buluşacak. Uluslararası bölümde Yunanistan’dan bir tiyatro oyunu ve bir atölyeyi konuk edecek festivalin bir diğer atölye konuğu da Almanya’dan olacak. İtalyan sanatçının da ödül gecesinde olacağı festival inanıyoruz ki, bir kez daha, İzmir’le tiyatroyu bütünleştirecek” şeklinde konuştu.

Kuru,  basın açıklamasının sonunda Türkiye Tiyatro Buluşması’nda ödül alan isimleri açıkladı. 

Ödül alan isimler şu şekilde: 

Onur Ödülü- Tamer Levent
Emek Ödülü- Tomris Çetinel
Kültürlerarası Tiyatro Platformu Uluslarası Başarı Ödülü- Sofia Kapsourou ve Johannes Schaffer
İzmir Ödülü- Filiz Ceritoğlu Sengel
Eylem Şafak Aydın ödülü- Kazım Kızıl, İsmail Saymaz ve Murat Ağırel
Sencer Sağdıç Umut Ödülü-  Mevzu Tiyatro
Çağdaş Aydın Direnç Ödülü- Tiyatro Gazetesi
Polen Ünlü Dayanışma Ödülü- Türk Halk Bilimi Topluluğu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası
Nartan Kılıç Fotoğraf Ödülü- Diego D’Attilo”

Muhabir: Sevinç Karataş