Doğuda Güzelbahçe ve Seferihisar, batıda Çeşme, kuzeybatıda Karaburun ve Ege Denizi, kuzeyde İzmir Körfezi, güneyde ise yine Ege Denizi ile çevrili olan Urla, verimli toprakları ve ılıman iklimi sayesinde tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Peki, İzmir'in gözde ilçesi: Urla'nın adı nereden geliyor?

Urla'nın ismi nereden geliyor?

Urla'nın isminin kökenine dair birçok teori bulunsa da, bu konu hala tam olarak netlik kazanmamış durumdadır. İlçenin tarihi, İyonya’nın önemli şehirlerinden biri olan Klazomenai’ye kadar uzanmaktadır. Antik çağlarda Urla’nın sahil kesimine Klazomenai adı verilirken, bu isim zamanla "Kilizman" olarak değişmiş ve bu isim ilçede bir mahalleye de adını vermiştir. Bizans döneminde ise kentin adı, Meryem Ana'ya ithafen "Bryela" olmuş, zamanla bu isim "Vourla"ya evrilmiş ve son olarak "Urla"ya dönüşmüştür.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde bu şehrin, Kidafe kralının kızı Ulice tarafından kurulduğunu ve "Urli" adını aldığını belirtmiştir. Zamanla bu isim "Urla"ya dönüşerek günümüze ulaşmıştır. Ayrıca Bizans tarihçisi Doukas, bölgenin "geçit" veya "boğaz" anlamına gelen Bryela olarak bilindiğini, bu ismin zamanla "Vriula" ve sonrasında "Urla" olarak değiştiğini ileri sürülmektedir.

Bir başka rivayete göre ise Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet’in komutanlarından İbrahim Bey, sefere çıkmadan önce Urla'da bir ağacın altında dinlenirken, halkın ona "uğur ola" dediğini duyar. Seferin ardından başarılı bir dönüş yapan İbrahim Bey, bu sözleri hatırlayarak burada bir cami yaptırır ve bölgenin adının "uğur ola"nın kısaltması olan "Urla" olarak anılmasını sağlar.

Izmirin Cennetlerinden Biri Urlada Gezilecek En Guzel Yerler1

Urla ismiyle ilgili bir diğer görüş ise, Rum nüfusun yoğun olduğu dönemde, bölgenin bataklık ve sazlık yapısına atıfla Rumca "Vurla" kelimesinin kullanıldığı yönündedir. 1923 mübadele anlaşmasına kadar Urla’da yaşayan Rumlar, bu kelimeyi sıkça kullanmışlardır. Türk yerleşiminin ardından ise bu isim "Urla" olarak değiştirilmiştir.

Urla nerededir, nasıl gidilir?

Urla, bazı ilçelere göre İzmir merkeze daha yakın olduğu için ulaşımı da kolay olan ilçelerden biridir. Öncelikle Urla'ya ESHOT otobüsü ile gitmek için öncellikle metro, tramvay veya otobüs ile Fahrettin Altay aktarma merkezine gelmeniz gerekiyor. Buradan kalkan 684 numaralı otobüse binerek otoban üzerinden kestirme bir şekilde Urla'ya ulaşabilirsiniz. Ancak bu seferlerin cumartesi ve pazar günü yapılmadığını hatırlatmakta fayda var. Diğer bir seçenek ise 984 numaralı otobüs. Bu otobüsü kullanarak Urla'ya ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Fahrettin Altay'dan kalkan minibüsler de bulunuyor. Buradan kalkan Çeşmealtı ve Urla Merkez minibüsleri ile ilçeye ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile gelecekseniz aşağıdan en uygun rotayı kendiniz için oluşturabilirsiniz. 

İzmir'in cennet köşesi: Urla'ya yolunuz düştüğünde görmeniz gereken 5 yer

Urla Karantina Adası'nın tarihçesi nedir?

İzmir Urla'nın köyleri: İzmir Urla'nın kaç köyü var?

İzmir'den Urla'ya nasıl gidilir? İzmir-Urla otobüs ve vapur seferleri

Cennetten bir köşe: Urla'da kaç kişi yaşıyor?

Urla'da harika bir plaj: TCDD kampı 2024 giriş ücreti

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan