Antik çağdan bu yana bir yerleşimin olduğu bilinen Buca ilçesi, İzmir'in en kalabalık ilçesidir. Belki de kalabalık ve oluşan trafiğin katkısıyla, diğer ilçelere göre geri plana atılan Buca, aslında birçok uygarlığa tanıklığı ile bir kültür ve tarih beldesidir.

Peki, bu nadide ilçede gezip görebileceğiniz yerler neresi? Sizin için derledik...

Forbes Caddesi: Adını Amerika'nın önde gelen iş dergilerinden biri olan Forbes'tan alan bu cadde, şehir hayatının bir parçasıdır ve çevresindeki işletmelerle birlikte yerel ekonomiye katkıda bulunur.

Forbes Caddesi'nde restoranlar, kafeler, dükkanlar, marketler, kuaförler ve daha pek çok çeşitli işletme bulunur. Buca sakinlerinin alışveriş yapmak veya yemek yemek için en çok tercih ettiği yerdir. Ayrıca bu cadde, Bucalılar için önemli bir buluşma noktasıdır. 

Buca Yedigöller Parkı: Yine dinlenmek için tercih edilen bir yer olan bu park Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan doğal güzelliklerden esinlenerek almıştır ve bölgedeki diğer Yedigöller'e bir göndermedir.

Buca Göleti ve Parkı: Buca'nın merkezinde bulunan doğal bir dinlenme ve rekreasyon alanıdır. Hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebileceği bu parkta piknik ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları bulunur. 

Buca Protestan Baptist Kilisesi: 1834 yılında Protestan Anglikan Kilisesi olarak kuruldu. İlk olarak bağımsız bir Protestan kilisesiydi fakat daha sonra Baptist Kilisesi adını aldı. Kilise, 1961 yılına kadar ibadethane olarak kullanıldı. Daha sonra 1965'te Buca Belediyesi'ne devredildi ve nikâh, düğün salonu ve kültür merkezi olarak işlev gördü.  2001 yılına gelindiğinde varılan bir anlaşma ile restore edilerek tekrar kilise olarak hizmet vermeye başladı.

Hasanağa Parkı: Buca'da bulunan, İtalyan asıllı Levanten iş insanı Aliotti'nin ölümü üzerine, mülk varisleri tarafından satılığa çıkarılmış ve 1926 yılında Ödemiş eşrafından Sarıgöllü Hasan Ağa tarafından satın alınmıştır.

Hasan Ağa, biri bahçenin kuzey, diğeri güneybatı köşesinde iki konut inşa ettirmiş, esas köşk ile diğer servis lojmanlarını ve bağ köşkünü konut olarak kiraya vermiştir. 1930'lu yılların başlarında sigortalı olan köşk yanmıştır. Bahçe, Hasan Ağa ailesinin mülkiyetinde bulunduğu sürede halka açık tutulmuş, Bucalılar için bir mesire yeri olarak kullanılmış ve Hasan Ağa Bahçesi olarak adlandırılmıştır.

Genelde spor veya buluşma noktası olarak kullanılan bu parkta piknik de yapabilir, doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Buca Kızılçullu Özgürlük Parkı:  Eski adı Kızılçullu olan bu parkta spor yapabilir ve doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Editör: Duygu Kaya