Tuğkan Üsküp- İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in sevilen ilçelerinden Bergama'da da belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Bergama Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?

Antik Pergamon Kenti üzerine kurulan Bergama, uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri. Bölgenin tarihi Tunç Çağı’na kadar gitse de Pergamon Antik Kenti’nin kurulduğu kalenin tepesindeki en erken buluntular M.Ö. 7 ila 6’ncı yüzyıllara ait. Bu da bugün Bergama’da tarih meraklılarını cezbeden sayısız yapı ve eserin bulunduğu anlamına geliyor.
Bergama, Türkiye'deki antik yerleşim yerlerinden biri olan Pergamon Kenti üzerine kurulmuştur. Uygarlık tarihi açısından büyük önem arz eden bölgenin tarihi Tunç Çağı'na kadar uzanmaktadır. Pergamon Antik Kenti'ndeki araştırmalarda, karşılaşılan en erken bulgular ise, M.Ö. 7'nci ve 6'ncı yüzyıla aittir. Tarih meraklılarının uğrak noktalarından biri olan Bergama, sayısız tarihi yapı ve eserle karşımıza çıkmaktadır. 

Bergama’nın tarihi ve doğal mirasları

Bergama'da Pergamon Antik kenti dışında; Selçuklu, Bizans, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan birçok yapı var. Bunlara örnek gösterilebilecek yapılar şunlardır:
-Mevlana Hacı Hekim Hamamı
-Bergama Ulu (Yıldırım) Cami
-Selçuklu Minare
-Zeus Sunağı
-Asklepion Ören Yeri
-Mısır Tanrıları Tapınağı (Kızıl Avlu)
-7 Kiliseler
-Yığma Tepe Tümüllüsü
-Akropol Ören Yeri

Bergama'nın sokakları tarihi evleriye dikkat çekiyor. Kalın doş duvarlı, ince sofalı planları ve geniş pencereleriyle bu evler, oldukça güzel bir görüntü oluşturuyor.
Daima rengârenk olan Atmaca Mahallesi ise sadece Bergama'nın değil Türkiye’nin müzik üretimi açısından oldukça önemli yerleşim yerlerinden biri.
Bergama’ya 20 kilometre uzaklıktaki Kozak Yaylası ise, çam fıstığı ve dokumalarıyla ünlü.

Bergama'da gezilecek yerler

Bergama'da gezilebilecek en keyifli bölgeler şöyle sıralanabilir:
-Bergama Antik Kenti
-Sarepeion Tapınağı
-Kızıl Avlu
-İzmir Bergama Müzesi
-Bergama Kütüphanesi
-Kozak Yaylası
-Osmanlı çarşısı Arasta

Bergama'nın logosu ne anlama geliyor?

Bergama Belediyesi logosunda göze ilk çarpan sembol, şehrin simgesi olan zafer tanrısı Nike'nin heykelidir. Belediyenin adı büyük harflerle logonun alt kısmında verilmiştir. Kullanılan Nike heykelini görselleştirerek, kentin çok katmanlı olan tarihsel zenginliğine işaret edilmektedir. Logo siyah beyaz olarak tasarlanırken bu seçim, logonun daha sade ve anlaşılır olması için yapılmıştır.

Bergamabelediyesilogo

Muhabir: Tuğkan Üsküp