Orçun Buldaç- İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in merkez ilçesi olan Konak’ta da belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Konak Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?

İzmir'in kalbi: Konak

İzmir’in merkez ilçesi Konak, birçok turistik noktaya sahiptir. İzmir’de görülmesi gereken yerler düşünüldüğünde ilk sıralarda yer alan Konak; geçmişten günümüze ulaşan tarihiyle, kültür-sanat etkinlikleriyle renkli şehir hayatını harmanlıyor.

İlçe, keşfetmekle bitmeyecek kadar çok sayıda kültürel zenginliğe sahip. İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi, İzmirlilerin buluşma noktalarından biri. Tarihi Asansör ise, turistlerin en çok merak ettiği yapılardan biri olarak öne çıkıyor. Elhamra Sineması, Pasaport İskelesi ve Konak Pier, görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.

Şehrin ticareti için önemli bir rol oynayan Kemeraltı Çarşısı, her türden alışveriş yapmak isteyenlerin çekim noktası. İçindeki hanlarıyla ve renkli mağazalarıyla, gezmesi oldukça keyifli bir yer olan Kemeralti Çarşısı, kesinlikle görülmeye değer. İzmirlilerin nefes aldığı noktalardan biri olan Kültürpark; havasıyla ve atmosferiyle, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. İzmir’in meşhur Kordon’unun uzandığı bölgelerden biri de Konak. İzmir Körfezi’ni seyretmek isteyenler bu aktiviteyi Konak’ta da gerçekleştirebilir.

Müzeler ve tarih

Müzeler ve ören yerleriyle tarihseverlere kapılarını açan Konak, bu konuda birçok kültürel alana sahip. Bu alanlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

-Arkeoloji Müzesi

-Kadifekale Dağı

-Etnografya Müzesi

-Atatürk Müzesi

-Ahmet Piriştina Kent Arşivi

-İzmir Ticaret Müzesi

-Polikarp Kilisesi

-Kızlarağası Hanı

-Bet İsrael Sinagogu

-İzmir Mask Müzesi

-Kadın Müzesi

-Radyo ve Demokrasi Müzesi

-Oyun ve Oyuncak Müzesi

-İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi

-İzmir Resim ve Heykel Müzesi

-Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi

-İzmir Atatürk Evi ve Müzesi

-TCDD Müze ve Sanat Galerisi

Konak’ın logosu ne anlama geliyor?

Konak Belediyesi’nin logosuna bakıldığında, ilk göze çarpan İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi’nin sembolü kullanılmıştır. Saat Kulesi, lale sembolünün içine yerleştirilmiştir. Logonun alt kısmında ise, belediyenin adı ve kuruluş yılı aktarılmıştır.

Kemeraltı Çarşısı’nın girişinde bulunan Saat Kulesi, 1901 yılında inşa edilmiştir. Mimarisi ile dikkat çeken kule, İzmir’in sembolüdür. Konak Saat Kulesi, Osmanlı dönemindeki saat kuleleri arasında en zarif bulunan kulelerden biri olarak tanınmıştır. Bu özelliğinden dolayı, Osmanlı döneminin de etkisini temsilen lale figürü kullanılmıştır. Lale sembolü aynı zamanda Türkiye’yi temsil eder. Logoda tek renk kullanılması, onu daha anlaşılır kılma amacıyla tercih edilmiştir.

Muhabir: Orçun Buldaç