Konak’taki Smyrna Agorası, Helenistik ve Roma dönemlerinden günümüze ulaşan tarihi yapısıyla ziyaret edenlere adeta açık hava müzesi imkanı sunuyor.
Birçok kez restore edildi
İzmir Agorası veya antik adıyla Smyrna Agorası, İzmir’in Konak ilçesinde, Kemeraltı ile Kadifekale arasında konumlanmaktadır. MÖ 4. yüzyılda kurulan bu yapı, dönemin Smyrna kentinin idari ve sosyal merkezi olarak kullanıldı. MS 178 yılında yaşanan büyük deprem sonrası, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un desteğiyle tekrar inşa edilen agora, tarih boyunca çeşitli işlevlerle ayakta kalmayı başardı.
UNESCO Listesi'nde
Osmanlı döneminde mezarlık ve namazgâh olarak kullanılan alan, 1932 yılında başlayan kazılarla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. İzmir Agorası, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne, "İzmir Tarihî Liman Kenti" miras alanı kapsamına dahil edildi. Helenistik ve Roma dönemlerine ait olan bu örenyeri, günümüzde İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nce yürütülen kapsamlı kazı ve restorasyon çalışmalarıyla korunuyor. Yapılan kazılarda, Tanrıça Vesta kabartmaları, Tanrı Hermes, Dionysos, Eros ve Herakles heykelleri, ayrıca mermer, cam ve toprak eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Batıdaki Eşrefpaşa Caddesi’nden kuzeydeki Anafartalar Caddesi’ne kadar olan bölgede yapılacak çalışmalarla, agora ile bağlantılı diğer antik yapıların da ortaya çıkarılması planlanıyor. Bu sayede İzmir’in merkezinde, tarihî bir arkeoloji ve kültür parkı oluşturulması amaçlanıyor.
Tarihi Agora'ya nasıl gidilir?
İzmir Agorası, Konak ilçesinin Kemeraltı semtinde, ulaşımı oldukça kolay ve merkezi bir konumda yer almaktadır. Toplu taşıma ile bölgeye gelmek isteyenler, İzmir Metro’nun Konak veya Çankaya duraklarını kullanarak kısa bir yürüyüşle agoraya ulaşabilir. Ayrıca otobüs ve dolmuş gibi alternatif ulaşım araçlarıyla da bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Agora yakınında olan Mezarlıkbaşı durağından geçen Eshot otobüsleri:
234 Ballıkuyu-Gümrük
470 Tınaztepe-Lozan Meydanı
680 Bozyaka-Lozan Meydanı
681 F. Altay-Lozan Meydanı
691 Gaziemir-Lozan Meydan
910 Gaziemir-Konak
940 Buca-Konak
950 Narlıdere-Konak