Selluka, İzmir’in doğasıyla özdeşleşmiş ve kültürel mirasıyla anılan zarif bir çiçek. Osmanlı döneminde kullanılan motiflere benzetilen “Zülfü Aruz” adıyla da bilinen bu çiçek, Giritliler ve mübadillerin geleneksel İzmir evlerinde yetiştirilen ve geçmişte hem dekoratif hem de sembolik olarak büyük önem taşıyan bir bitki. İzmir Selluka Kültür, Sanat, Bilim ve Edebiyat Derneği Başkanı Pelin Uğur, Selluka’nın İzmir için taşıdığı değeri ve dernek çalışmalarını İz Gazete’ye anlattı.
Selluka’yı İzmir’e yeniden kazandırıyorlar
Dernek Başkanı Pelin Uğur, yıllardır Selluka tohumlarını İzmir ve çevresine, Türkiye ve yurt dışına ücretsiz olarak dağıttıklarını belirtti:
“Selluka tohumunu sevenlerine ücretsiz ulaştırıyoruz. Şubat, Mart ve Nisan aylarında çimlendirilip dikilebilir. Derneğimiz dört yıl önce kuruldu, ancak öncesinde atölye çalışmaları yapıyorduk. Derneğimizin kurucularından Selma Aydıngöz, Ege Üniversitesi mezunu bir yüksek ziraat mühendisidir. Bizden yıllarca öncesi selluka yetiştirip, dağıtan Selma Aydıngöz 'e ulaşıp, tanıştık. İlk Selluka tohumlarını kendisinden edindik ve bugüne kadar binlerce kişiye ulaştırdık.” Derneğimizi hizmetleri ve bilgileri ile herdaim yüceltti.
Dernek, sosyal medya üzerinden yaklaşık 9 bin kişilik bir takipçi kitlesine sahip. Bu gönüllüler, derneğin gönderdiği tohumlarla Selluka yetiştiriyor ve çevrelerine ücretsiz dağıtıyor.
Pelin Uğur, Selluka’nın İzmir için tıpkı İstanbul’un Erguvanı, Lale'si gibi bir sembol haline gelmesini istediklerini ifade ederek belediyelere çağrıda bulundu:
“Selluka, eski İzmir’in sakız evleri ve mahalle kültürünün bir parçasıydı. Bahçeli evlerin tamamında bulunurdu. İnsanlar tiyatroya veya operaya giderken saçlarına ya da yakalarına Selluka çiçeği takarlardı. Evlerinde en şık vazolarda dekor yaparlardı. Belediye başkanlarımızdan parklar ve bahçelerde Selluka’ya daha fazla yer vermelerini rica ediyoruz. Böylece İzmir'in kent hafızasına sahip çıkılır, özlediğimiz Selluka kokusuna kavuşuruz.” İzmir'in yaşı 80'lerinde birçok büyüğümüz tohumları edildiğinde yada çiçeklerine kavuştuklarında torunum olmuş kadar sevindim diyerek gözyaşları içinde bize geri dönüş yapıyorlar.
En büyük hayalimiz Selluka Festivali
Tohum isteyenlere Şubat itibariyle takdim etmeye başlıyoruz. Şehir dışında olanlara kargo ile göndermeye devam edeceğiz.
Geleneksel sanatlarla kültürü yaşatmaya devam edeceğiz
Selluka Derneği’nin faaliyetleri yalnızca çiçeklerle sınırlı değil. Geleneksel Türk sanatlarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için pek çok çalışma gerçekleştiriyorlar. Bunlar arasında 600 yıllık Geleneksel Türk Sanatlarından Tokat ahşap baskı sanatı da bulunuyor. Pelin Uğur, iki yıl dinlendirilmiş ıhlamur ağaçlarıyla yapılan el oyması kalıplarla bu sanatı öğrenmek isteyen Sanat ilgililerine, engelli bireyler, dezavantajlı anneler ve çocuklarla buluşturduklarını ifade etti:
“Tokat ahşap baskı sanatıyla geleneksel motifleri kumaşlara aktarıyoruz. Bu motifler arasında Hitit güneşi, elibelinde, üzüm, zeytin, karanfil, lale, bir çok çiçek ve hatta Selluka desenleri de var. Çocukların ilgisini çekmek için Atatürk temalı kalıplarla tişörtler baskılıyor ve Ebru öğretiyor sergiler düzenliyoruz. Ayrıca derneğimizde, kurucu yön.kurulu üyelerimiz Selin Uğur Fidancı'nın eğiticiliğinde Tezhip, Minyatür, Ayris Çetindere tarafından da Resim, desen sanatlarını da öğretiyoruz.” öğrencilere eğitim bursu ve desteği veriyoruz. Okullarda, sağlıklı yaş alma merkezkerinde tohum dağıtımı ve çimlendirme etkinlikleri de yapıyoruz. Etkinlik ve faaliyetlerimiz ücretsiz tamamıyla gönüllülük ilkesi ile gerçekleştiriliyor.
Selluka Derneği, İzmir’in hem doğal hem de kültürel mirasına sahip çıkarak, kente özgü değerleri gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.