Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Berna Boran, Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi'nin diğer sağlık kuruluşlarına gönderilen personellerinden dolayı adeta can çekiştiğini ifade etti, tasarruf tedbirlerinden dolayı kuruma malzeme alınmadığını söyledi. 

"Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi bir şekilde işlevsiz hale getirilmeye çalışılmaktadır" ifadelerini kullanan Boran, "Bu hastane İzmir'e yıllarca hizmet vermiş olan bir hastanedir. Kesinlikle kapatılmamalı ya da atıl duruma düşürülmemelidir. Acilen doktor ve personel takviyesi yapılarak hizmete devam etmelidir" ifadelerini kullandı. 

İzmir'in göz bebeği

Boran'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

1985 yılında İzmir’e İzmirlilere hizmet vermeye başlamış olan Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi yaklaşık 40 yıldan bu yana İzmir’in göz bebeği sağlık kuruluşlarımızdan biri olmuştur.

Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi, İzmir Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte, Şehir Hastanesi’ne tayin olan ve geçici görevlendirmelerle diğer sağlık kuruluşlarına gönderilen personellerden dolayı adeta can çekişmektedir. Bu süreçte hastane personellerimiz aidiyet duygusundan uzaklaşmış, aile ve sosyal yaşamları olumsuz etkilenmiştir.

Bir devlet hastanesinin açılması, vatandaşların benimsemesi, kurumsal hafızanın oluşması kısa sürede oluşan durumlar değildir.

Ya kapatıldı ya atıl duruma düştü

Ülkemizde şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte, şehir hastanesi açılan illerimizdeki pek çok hastane ya kapatılmış ya da Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi gibi atıl duruma düşürülmüştür.

Hastane var. Hasta var. Doktor yok. Hastane var sağlık personeli yok. Tüm illerimizde olduğu gibi, şehir hastanelerinin açılmasıyla sağlık sistemi karmaşık hale gelen illerimizden biri de İzmir ilimiz olmuştur.

Bozyaka hastanesi bir eğitim araştırma hastanesi olmasına rağmen, asistan doktorlar uzman olabilmek için, kedi hastanelerinde kadın doğum ve çocuk ameliyatları göremedikleri için, rotasyon ile yıllarca Tepecik ve Yeşilyurt hastanelerine gitmişlerdir.

Hafta sonları için kapalı yazıyor

6 ay öncesine kadar internette Bozyaka hastanesi yazdığımızda, 24 saat açık yazarken, şimdi saat 09.00 - 16.00 arası açık yazmakta, hafta sonları ise kapalı yazmaktadır.

Böylece insanlara hastane kapalı imajı verilerek geceleri ve hafta sonları acil bir durumda bölgedeki özel hastanelere yönlendirilmektedir.

Şehir hastanesi açıldığında hastane kapandı imajı verilmiş, hastanenin malzemeleri başka hastanelere kamyonlarla götürülmüştür. Şimdide malzeme yok bahanesiyle ameliyatlar alınmayarak hastane çalışmıyor diye gösterilmektedir.

Şimdi de doktor yok. Doktor olsa malzeme yok. Tasarruf tedbirlerinden dolayı malzeme alınamıyor. Yani Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi bir şekilde işlevsiz hale getirilmeye çalışılmaktadır.
Bu kurumlara yazıktır. Günahtır.

Blok blok yenilensin, kurumsal hafıza yok edilmesin

Peki ne istiyoruz?

İzmir ilimizde bulunan depreme dayanıksız 12 devlet hastanemizden biri ve hatta en kötüsü olan Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesinin kesinlikle yenilenmesi gerekmektedir. Ancak bu yenilenme hastanenin temelden yıkılıp, 3-5 yıllık sürede yenilenmesi şeklinde değil, blok, blok yenilenmelidir ki, kurumsal hafıza yok edilmesin. Personellerimiz perişan edilmesin. Önümüzdeki ay hangi hastaneye geçici görevle gideceğim diye düşünen doktordan, hemşireden, teknisyenden verim alamazsınız.

Bozyaka Hastanesi İzmir ilimizde, özellikle İzmir’e İzmirlilere hatta Ege bölgesine yıllarca hizmet vermiş olan bir hastanedir. Kesinlikle kapatılmamalı ya da atıl duruma düşürülmemelidir. Acilen doktor ve personel takviyesi yapılarak hizmete devam etmelidir."

Muhabir: Eylül Sansür