1898 yılında İzmir'de dünyaya gelen Latife Hanım, İzmir'in tanınmış ailelerinden biri olan Uşakkizade ailesinin, Muammer Bey'in kızıdır. 11 Eylül 1922 tarihinde, Türk ordusunun İzmir'e girişinin ardından bölgede güvenli bir karargâha ihtiyaç duyuluyordu. Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarına bu ihtiyaç için Uşakkizade ailesinin köşkü önerildi. Köşkte babaannesi ile birlikte yaşayan Latife Hanım, Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarına bir davet mektubu gönderdi ve onları 20 gün boyunca evlerinde ağırladı. Bu tanışmadan sonra, Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım arasındaki haberleşme devam etti. Nihayetinde, Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde sade bir nikâh ile evlendiler.
Bir süre sonra, Ulu Önder'in annesi Zübeyde Hanım rahatsızlandıktan sonra yine bu köşkte ağırlandı. Zübeyde Hanım, burada vefat etti. Köşk, Latife Hanım'ın ailesine ait olmasına rağmen, Zübeyde Hanım'ın son günlerini geçirdiği yer olarak anılmaktadır. Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, hastalığı nedeniyle Karşıyaka'ya trenle getirilmiş ve Uşakkizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştır. Zübeyde Hanım’a hastalığında büyük bir özenle bakılırken, ona en yakın kişi Latife Hanım’dı. Köşk, eski zamanlarda bahçesindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmeni ile tanınmaktaydı. Daha sonra ise Adliye Binası ve dershane olarak hizmet verdi.
Günümüzde bir müze olarak hizmet veren yapıda; Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri bulunuyor. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "özel müze" olarak tescillenen bu mekan, Temmuz 2018'de artırılmış gerçeklik uygulamasıyla ziyaretçilerine yeni bir deneyim sunmaya başladı.
2020'deki Ege Denizi depremi sırasında hasar gören ve geçici olarak ziyarete kapatılan köşkün tadilatı devam etmektedir.
Latife Hanım Anı Evi'ne nasıl gidilir?
Karşıyaka'ya bağlı Bahriye Üçok Bulvarı üzerinde bulunan Anı Evi'ne gitmek için çeşitli ulaşım imkanları mevcuttur. Bölgeye ESHOT otobüsü ile ulaşmak isteyenler, 361 numaralı BAHRİYE ÜÇOK - KARŞIYAKA İSKELE hattını kullanabilirler.
Latife Hanım Anı Evi'ne, İZBAN'ın Karşıyaka istasyonuna giderek, Karşıyaka Tramvayı'nın "Karşıyaka İskele" durağında inerek de ulaşılabilir.