Ege Denizi kıyılarında yer alan özgürlüğün ve huzurun başkenti güzel İzmir'e yolunuz düştüyse muhakkak şimdi paylaşacağımız yiyecekleri deneyimlemeden dönmeyin...

Gurme turu: İzmir'de ne yenir?

Öncelikle İzmir'den bahseder ve midyeyi övmezsek olmaz. Bir İzmir klasiği olan Midye dolmayı özellikle üçyol ve Kordon’da yer alan seyyar satıılardan deneyimlenizi öneririz. Bir İzmirli aktivitesi olan mide dolmaları alıp gün batımını çimenlerden seyretmek bütün stresinizi, yogunluğunuzu unutturabilme gücüne sahiptir. Midyenin iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan Midye dolması hakkında bilinen bir bilgiye göre, 1585 yılında III. Murat, Rodos ve Girit'ten getirttiği ekiplere midye dolmayı yaptırıp halka dağıtılması talimatını vermiş, halkın da bu lezzeti öğrenmesini sağlamıştır. Eğer İzmir'e yolunuz düşerse mutlaka tadına bakmayı unutmamalısınız.

Bir diğer İzmir klasiği ise Boyoz. Özellikle sabahları tüketilen boyoz, İzmirliler için ayrıca gece atıştırmalığıdır. Ya sabahın erken saatlerinde yada gecenin en karanlık zamanlarında tüketilen boyozun tadının ayrı olduğu söylenir.  Bğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamura yuvarlak göbekli şekli verildikten sonra pişirilmesi ile elde edilen Boyoz, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. Hatta İzmir Boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır.

Ege denilince akla otları, sebzeleri gelir. İzmir'de konumu itibariyle bundan nasibini almıştır. Midye gibi dolma çeşidi olan Enginar dolması, Enginarın içine dolmalık pirincin doldurulmasıyla oluşturulur. İçersindeki pirinç yenirken bir yandan sebzeni yaprakları dişlerle sıyrılır. Eşsiz ve ferahlatıcı olan bu yemek oldukça popülerdir. Enginarın sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Birde eşsiz lezzeti eklenince bu lezzet bombasını denemenizi kesinlikle öneririz. Hatta şöyle bir sırda verelim; İzmirliler enginar dolmasını yerken en alttaki enginarın dibine 'mutlu son' ismini takmıştır. Hatta o kadar lezzetine güveniyoruz ki İzmir'e yolunuz düştüğünde ilk akşam yemeğinizin bu olmasını öneririz.

Evet, karnımız doymaya başladıysa sırada tatlımız var. İzmir öyle bir şehirdir ki herşeyin güzel bir yanını orada bulabilirsiniz. Bomba kelimesininde en tatlı hali bu şehirde. İzmir bombası ise kesinlikle İzmir'de tatlı denilince akla ilk gelenlerden biri olacaktır. İçerisinde yer alan çikolata dolgusu, dışarısının hafif yumuşak hamuru.. Mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir. Ee karnınız acıktıysa İzmir'e bir gurme turu yapmaya ne dersiniz?

Kaynak: Haber Merkezi