Yaklaşık 11906.85 km2 yüzölçümüne sahip olan, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü ili İzmir, her geçen yıl daha çok göç alıyor. 30 ilçeye sahip olan kentte, bazı ilçeler diğerlerine kıyasla daha çok öne çıkıyor. Bu ilçeler, İzmir'in metropol ilçesi olarak kabul ediliyor. 

Metropol ilçe ne demek? 

Metropol ilçe terimi, genellikle büyük ve gelişmiş şehirlerin merkez ilçelerini tanımlamak için kullanılır. Peki İzmir'de kaç tane metropol ilçe var? İzmir'in hangi ilçeleri metropol ilçe sayılıyor?

İşte İzmir'in metropol ilçeleri...

Balçova

İzmir ile aynı tarihi paylaştığı düşünülen, buna dayanılarak M.Ö. 1200 yıllarında İyonya göçü sırasında kolonilerin buraya yerleştiği söylenilen Balçova; Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 

Şifalı kaplıcaları ve teleferiği ile ünlü olan Balçova'nın doğusunda Konak, güneyinde Karabağlar, batısında Narlıdere, kuzeyinde ise İzmir Körfezi bulunmaktadır. 

Bayraklı

2008 yılında ilçe olan Bayraklı'nın kuzeyinde Karşıyaka, güneybatısında Konak ve batısında İzmir Körfezi, doğusunda ve güneyinde Bornova, bulunmaktadır.

İzmir metropolünü oluşturan 11 ilçeden biri olan Bayraklı, yüzölçümü bakımından ise İzmir'in en küçük ikinci ilçesi.

Bornova

Doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Buca, batısında Konak ve Bayraklı, kuzeybatısında Karşıyaka ve Menemen ilçeleri, kuzeyinde Manisa ili bulunan Bornova'da İlyada ve Odyssea destanlarının yazarı dünyaca ünlü ozan Homeros’un yaşadığı düşünülüyor. 

Ege Üniversitesi'nin ana kampüsü ve üniversite ile aynı adı taşıyan, Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesi bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca Yaşar Üniversitesi'nin Selçuk Yaşar yerleşkesi de Bornova Ağaçlıyol mevkiindedir.

Buca

İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca'nın doğusunda Kemalpaşa, kuzeyinde Konak, güneyinde Torbalı, batısında Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri bulunmaktadır.

Antik çağdan bu yana bir yerleşim alanı olarak bilinen Buca, tarihsel geçmişi ile bünyesinde birçok eser barındırır.

Nüfus artışı yönünden de Türkiye’nin en hızlı gelişen ilçeleri arasında yer alan Buca, 1990 yılında 1980 yılına göre yüzde 97’lik artış oranı ile metropol düzeyde en hızlı gelişen ilçe olmuştur. İlçeye göç günümüzde de hala devam etmektedir. 

Çiğli

İlk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı bilinen Çiğli'nin kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır.

Yüzölçümü 139 km olan bu ilçe, 1992 yılında ilçe statüsünü kazanıncaya kadar Karşıyaka'ya bağlı kaldı. 

Gaziemir

İzmir'in metropol ilçelerinden biri olan Gaziemir'in batısında ve kuzeyinde Karabağlar, doğusunda Buca, güneyinde Menderes ilçeleri bulunmaktadır.

Gaziemir; sanayi ve ticaret gücü yanında, sahip olduğu üstün konut potansiyeliyle de öne çıkıyor. Ayrıca Gaziemir Hava Üssü, Adnan Menderes Havalimanı, Fuar İzmir, Ege Serbest Bölgesi ve Uzay Kampı Türkiye de bu ilçenin içinde yer alıyor.

Güzelbahçe

Güzelbahçe'nin doğusunda Narlıdere ve Karabağlar, batısında Urla, güneyinde Seferihisar, kuzeyinde ise İzmir Körfezi bulunmaktadır.

Ekonomisi genelde tarıma dayalı olan ilçede; seracılık, çiçekçilik, narenciye, zeytincilik ve balıkçılık da önemli gelir kaynaklarındandır.

Karabağlar

İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden olan Karabağlar'ın kuzeyinde Konak, doğusunda Buca ve Gaziemir, güneyinde Menderes, batısında Güzelbahçe ve Seferihisar bulunmaktadır.

İlçede İzmir Demokrasi Üniversitesi de yer alır. 

Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanını yazdığı, Karabağlar Bozyaka'daki evi de geçtiğimiz yıllarda yazarın isminin verildiği bir kitaplığa dönüştürüldü.

Karşıyaka

İzmir'in en popüler ve yaşanabilir ilçelerinden biri olarak kabul edilen Karşıyaka'nın doğusunda Bayraklı, batısında Çiğli, güneyinde İzmir Körfezi ve İzmir'in karşı kıyısı bulunmaktadır.

Sosyal aktiviteler açısından zengin bir seçenek yelpazesi bulunsa da; Karşıyaka, İzmir'in diğer merkezi ilçelerine göre daha sakin bir yaşam tarzına sahip. 

Konak 

İzmir'in en kalabalık 5. ilçesi olan Konak'ın kuzeyinde İzmir Körfezi, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova bulunmaktadır.

Konumunun da etkisiyle şehrin kalbi sayılan bu ilçe, yerli ve yabancı tüm turistlerin uğrak yeri durumunda.

Narlıdere 

Tarih boyunca Lidyalılar, Persliler, Selçuklular, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi devletlerin egemenliğinde kalan İzmir'in ilçesi Narlıdere'nin doğusunda Balçova, güneyinde Karabağlar, batısında Güzelbahçe bulunur. 

Narlıdere, İzmir Körfezi'nin en temiz sularına sahip olarak da bilinir.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR