İzmir'in köyleri, doğa ile içiçe zaman geçirmek isteyen, şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak noktası oluyor.

Huzurlu bir gün geçirebileceğini köylerden biri de Urla'da bulunan Birgi Köyü.

Köy, Urla'nın yaklaşık 25 km batısında yer alıyor. Küçük bir yerleşim yeri olan köyde merkez denilebilecek yerde bir köy camisi ve muhtarlık binası yer alıyor.

Hem yerleşim yeri hem de nüfus olarak küçük olan köyde, üç adet yıkılmış yel değirmeni bulunuyor.

Aynı zamanda köyün Barbaros Köyü ile ortak kullandığı bir göl bulunuyor. Göl kıyısı piknik yapmak isteyenlerin, keyifli bir mola vermek isteyenlerin uğrak noktası oluyor.

Göl kenarında kamp yapmak, ördek ve kuş seslerini dinleyerek keyifli bir zaman geçirmek de mümkün.

Köy'de 178 rakımlı ufak bir tepe de bulunuyor. Değirmen Dağı olarak da bilinen Değirmentepe, Urla Yarımadasında bilinen Kalkolitik yerleşim ve buluntu yerlerinden birisidir. Yapılan çalışmalarda yerleşimin tepenin güney yamaçlarında olduğu tespit edilmiştir. Bu tepeyi Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı yerleşimleri içerisinde de görülüyor.

Eski köy dokusunu korumaya devam eden köy, aynı zamanda fotoğrafçıların ve film yapımcılarının da dikkatini çekiyor.

Köyün geçim kaynağı ise tarım ve arıcılık. Köyde özellikle kavun, zeytin, domates ve karpuz ürünü yetiştiriliyor.

Ayrıca köye geldiğinizde küçük meydanında sizi farklı farklı taşlar karşılamaktadır. Köylüler eskiden tarlalarında veya kuyu başlarında bulunan hayvanların su içtiği yalak taşları, değirmen taşı, tahta tokmaklarla bulguru kabuğundan ayırmak için kullanılan dövme taşlarını köy meydanında toplayarak gelen ziyaretçilerine bir açık hava müzesi oluşturmuştur.

Urla Birgi'ye nasıl gidilir?

Özel aracınızda gitmek isterseniz Çeşme Otoyolu üzerinden gidebilirsiniz. Eğer toplu ulaşımla nasıl gidilir derseniz de 737 Kadıovacık-Urla otobüsü Birgi'den geçmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi