İzmir’in kalbinde, Roma dönemine ait bir mühendislik harikası, asırlardır su akıtmaya devam ediyor! Smyrna Agorası’nda bulunan 2 bin 300 yıllık antik su kanalı, günümüzde hala tarihi çeşmeyi besliyor. Zamanın savaş stratejilerine bile meydan okuyan bu kanal, Romalıların suya olan ustalığını ve kent savunmasındaki akıllıca planlarını gözler önüne seriyor!
İzmir’in tarihi kent merkezinde yer alan Smyrna Agorası’nın, dünyanın kent merkezindeki en büyük antik agoralarından biri olduğunun altını çizen Agora Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada Roma döneminde insanların suya büyük saygı gösterdiğini belirtti.
Ersoy, “Buradaki su asırlardır kesintisiz akıyor. Romalılar su mühendisliği açısından çok önemli çalışmalar yapmışlar. Antik çağda kentler, pınarların bulunduğu yerlere inşa ediliyordu. Dışarıdan su getirmek mümkün olsa da, bir düşman saldırısı durumunda su yolları kesilebilirdi ve bu da kentin susuz kalmasına neden olurdu. Bu yüzden, kentleri pınarların olduğu alanlara kurmayı tercih ediyorlardı. Pınar suları ise pişmiş toprak borular ya da kanallarla aşağı mahallelere iletiliyordu. Smyrna Agorası’ndaki akmakta olan su da bu kanallardan biriyle aşağı mahallelere taşınıyor. Ayrıca, Smyrna Agorası’nın çevresinde bulunan Roma hamamının su ihtiyacını karşılamak için de bu su kullanılmış olabilir. Bu su, asırlardır kesintisiz akıyor. Romalılar, su mühendisliği açısından çok önemli çalışmalar yapmışlar” dedi.
Şehrin tarihine ışık tutan Smyrna Agorası, İzmir’in kalbinde, Kemeraltı Çarşısı’nın hemen yanında yer alıyor ve müze kart sahiplerine ücretsiz ziyaret imkânı sunuyor.