İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. Tarihi atmosferiyle dikkat çeken Kösedere Köyü, ziyaretçilerini adeta geçmişe yolculuğa çıkarıyor. Peki Kösedere Köyü nerededir? Kösedere Köyü'ne nasıl gidilir? 

Kösedere Köyü

İzmir'de birbirinden güzel köyler, gezmeyi sevenler için keşfedilmeyi bekleyen rotalardan biri oluyor. Son yıllarda tatil cenneti haline gelen Karaburun ilçesinde de eşsiz köyler bulunuyor. Bu köylerden biri de adeta zamanın durduğu nokta olan Kösedere Köyü. Karaburun İlçesi’nin en büyük köylerinden biri olan bu köyün eski adı Ağalarseki’dir. Bütün Karaburun köyleri gibi denize uzak kurulmuş. Sahile 3 kilometre uzaklıkta yer almakta. Sokaklarında gezerken kendinizi yıllar öncesine gitmiş gibi hissedeceğiniz bu köy tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Yıllara meydan okuyan camiler ve tarihi evler size nostalji havası yaşatacak.  Antik dönemden bu yana bağcılık kültürünü yaşatan bölge halkı, her yıl Ağustos ayında düzenlenen Üzüm Festivali ile bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. Sahip olduğu tarihi atmosferle doğanın müthiş bir armonisini yansıtan bu köy her yıl turist akınına uğruyor. 

Kösedere Köyü, diğer köylerin aksine mutfak zenginliğiyle de ön plana çıkıyor. Birbirinden lezzetli yemekler köylülerin elinden çıkıyor ve ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Bu lezzetlerden bazıları Kösedere mantısı, Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak Çiçeği Dolması, Çiğ Sarma, Etli Sıra, Pirinçli Mantar Böreği, Öküz Köftesi, Peynirli Pide, Katmer, Puf Böreği, Körmen Köftesi ve Fırın Böreği'dir. Bu muhteşem Ege köyünü ziyaret ettiğinizde bu lezzetlerden tatmayı kesinlikle unutmayın.

Bu köye özel dünyaca ünlü bir peynir çeşidi de bulunuyor. Kopanisti peyniri gelen ziyaretçilerin en beğendiği lezzetlerden. Öte yandan Söndürme olarak adlandırılan Höşmerim, Damat Tatlısı, Oklavadan Sıyırma ve Ev Baklavası da en sevilen tatlıların başında geliyor. 

Bölgede tarım kültürü oldukça zengin. Hurma zeytin coğrafyaya özgün ürün olarak dikkat çekiyor. Bunun yanında yöre halkının yemeklerde ve çaylarda kullandığı birçok ot türü de burada yetişiyor. Bunlardan bazıları Gelincik, Turp otu, Hardal, Radika, Semizotu, Tarhana otu, Körmen, Deniz koruğu, Deniz börülcesi, Kapari'dir. 

Kösedere Köyü nerededir?

Kösedere Köyü, İzmir'in Karaburun ilçesinde yer alıyor. Bu köy İzmir merkezine yaklaşık 1.5 saatlik uzaklıkta. Eğlenhoca, İnecik köylerine yakındır. İskele olarak Kaynarpınar İskelesi’ni kullanır.  Boyabağı, Aşağı Boyabağı ve İçmekıyısı koylarında yerleşim vardır.

Kösedere Köyü'ne nasıl gidilir?

İzmir’e yaklaşık 1,5 saatlik mesafede bulunan Kösedere Köyü’ne gitmek için Karaburun yolu üzerinde ilerlerken İnecik tabelasının bulunduğu yerden dönerek Kösedere Köyü’ne kadar dümdüz devam etmeniz gerekiyor. Eğer otobüsle gelmeyi planlıyorsanız 761 numaralı Karaburun-Urla ESHOT otobüsünü kullanarak Karaburun’a ulaşıp sonrasında da buradan kalkan minibüslerle de Kösedere Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel aracıyla köyü ziyaret etmeyi tercih edenler için aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturarak Kösedere Köyü'ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber merkezi