Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda başlatılan Sünger Kent Projesi, İzmir’de yağmur suyunu hasat ederek kullanmayı ve yağmur sonrası baskınları engellemeyi amaçlıyordu. Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından başlatılan ve mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından iptal edilen proje, geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi tarafından da ödüle layık görülmüştü. Sünger Kent Projesinin iptal edilmesine birçok tepki gelirken, proje koordinatörü Alim Murathan da iptale ve iptal sürecinde yaşananlara dair tepki gösterdi.

Murathan iptale dair, “Şu an başka şehirlerden, bu projeyi hayata geçirmek için benimle iletişime geçiyorlar ama İzmir’de bu proje heba ediliyor. Bana göre bu kente yapılan en büyük kötülüklerden birisi budur. Cemil Başkan’a, ‘Benim sizden beklentim veya talebim yok ve büyükşehir belediyesinde de çalışmak istemiyorum ama bu proje konusunda görüşme talebim var’ dedim ancak cevap alamadım. Sonuç olarak ayrıldım. Önemli olan şey şu, bir kentin belediye başkanı en fazla 5-10 yıl görev yapar ama bu tür altyapı sistemleri çok uzun süre kente hizmet eder ve çok değerlidir” ifadelerini kullandı.

Soyer fotoğrafı var diye...

Projenin anlatıldığı bir kitabın matbaaya baskıya gittiğini ancak kitapta Tunç Soyer’in fotoğrafı olduğu için baskının durdurulduğunu söyleyen Murathan, “Bu proje Türkiye’de ilk defa İzmir’de yapıldı ve Akdeniz Üniversitesi bu projeyi bir ödüle layık gördü. Projemizin bir de kitabı çıkacaktı ve basım aşamasındaydı ama maalesef kitapta Tunç Soyer fotoğrafı olduğu için kitap matbaada kaldı ve basılmadı” diye konuştu.

Ekip dağılıyor

Sünger Kent Projesini yöneten ekibin hiçbir iş yaptırılmadan 2 buçuk aydır bekletildiklerini ve farklı daire başkanlıklarına gönderileceklerini söyleyen Murathan, “Şimdi tüm Sünger Kent ekibi farklı daire başkanlıklarına dağıtılıyor ve bu kent için elzem olan bir altyapı projesi heba ediliyor” dedi.

İlham olabilirdi

Sünger Kent Projesinin Türkiye’ye örnek olacak potansiyele sahip olduğunu ve iptal edilmesiyle beraber kitap basımının da matbaada durdurulmasını “skandal” olarak niteleyen Murathan şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk defa yapılan bu projenin bütün belediyelere ilham olabilecek 400 sayfalık altyapı sistemini anlatan kitabı bir matbaada öylece duruyor. CHP’li bir belediye başkanı, başka bir CHP’li başkanın projesini anlattığı ve onun ismi de kitapta olduğu için matbaada basımı yapılan kitabın basımını bürokratlarına verdirdiği talimatla durduruyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olamaz.”

Muhabir: Batuhan KAYA