Semra İğtaç- İzmirli yapımcı Berkay Berkman, sinema ve televizyon alanındaki başarılarını, Ayhan Işık'ın doğup büyüdüğü İzmir Karataş’taki tarihi evi restore ederek kurduğu "Ayhan Işık Production & Actor Studio" ile taçlandırdı. 2011 yılında kapsamlı bir restorasyon süreciyle hayata geçirilen bu okul, hem Türk sinemasının unutulmaz ismi Ayhan Işık'ın mirasını yaşatıyor hem de genç oyunculara profesyonel eğitim sunuyor.

Ayhan Işık’ın izinde bir okul

Berkman, çocukluk kahramanı Ayhan Işık’ın evini restore etme sürecini anlatarak, binanın manevi değerinin sinema dünyası için büyük bir anlam taşıdığını vurguladı: "Ayhan Işık, burada doğmuş ve 18 yaşına kadar bu evde yaşamıştır. İstanbul’a taşındıktan sonra bile İzmir’e her gelişinde bu evi ziyaret etmiştir. Şimdi öğrencilerimiz de onun bu pozu ile fotoğraflar çektiriyorlar. İzmir halkı da bu binayı ziyaret etmek ve desteklemek için bize çok ilgi gösteriyor."

Ayhan Işık’ın vizyonunu yaşatıyorlar 

Berkman, ortağı Atakan Şatıroğlu ile birlikte bu projeye başladıklarını ve Ayhan Işık’ın vizyonunu örnek alarak sektörde insan haklarına ve emeğe önem veren bir yaklaşımı benimsediklerini belirtti. Berkman, "Ayhan Işık Hollywood'da çalışmış bir aktördü. Türkiye’de de setlerdeki emekçilerin haklarını savunmuş, standartları getirmiş biriydi. Biz de aynı idealleri sürdürüyoruz" dedi.

Yetenek sınavıyla geleceğin oyuncularını yetiştiriyor 

Ayhan Işık Oyunculuk Okulu, sinema ve televizyon dünyasına kazandırdığı yeteneklerle dikkat çekiyor. Oyuncu seçim süreçlerinde yetenek sınavı ile adayları titizlikle değerlendirdiklerini açıklayan Berkman, "Adayların mesleğe yatkınlığı, enerjisi, duyguları ve rol kabiliyetleri kadar, iyi bir insan olmaları ve aktörlüğe olan bakış açıları da bizim için çok önemli," dedi. 

Seçilen öğrenciler, 9 aylık bir eğitim sürecinde senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncu koçları ile sıkı bir çalışma yürütüyor. Ayrıca, Ayhan Işık Oyunculuk Okulu, aynı zamanda bir yapım şirketi olarak faaliyet gösteriyor ve öğrencilerine profesyonel projelerde yer alma imkanı sunuyor. 

Bugüne kadar 10 film ve 2 dizi üreten okul, ulusal ve uluslararası festivallerde önemli ödüller kazandı. Türkiye'de yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden üç özel kurumdan biri olan Ayhan Işık Oyunculuk Okulu, sektördeki başarısını her geçen gün pekiştiriyor.

Global başarı hedefi

Ayhan Işık’ın adını taşıyan bu okul, sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformlarda da adından söz ettiriyor. Berkman, dört yıl önce Londra’da bir şube açtıklarını ve Doğu Avrupa Film Festivali ile Avrupa Bağımsız Filmler Festivali gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Ayrıca, öğrencileriyle ürettikleri filmlerin Amerika, İngiltere, Almanya, Azerbaycan ve Asya’daki birçok ülkede gösterime girdiğini ekleyerek, hedeflerinin dünya çapında daha fazla insana ulaşmak olduğunun altını çizdi.

Ayhan Işık’ın vizyonunu sürdüren bu okul, genç yetenekleri sektöre kazandırarak hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük başarılara imza atmaya devam ediyor.

Muhabir: Semra İğtaç