İzmir’in Seferihisar ilçesi, Sığacık beldesinde yer alan Killik Burnu ve Sırtlan Burnu arasındaki kanyon dalış noktası, Türkiye’nin en özel su altı ekosistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki dalış meraklıları, bu alanın sunduğu zengin ve renkli deniz altı dünyası sayesinde Kızıldeniz’i aratmayan bir deneyim yaşadıklarını ifade ediyor.

Seferihisar’ da 90'lı yıllarda kurulan Sualtı Sporları Merkezi’nin yöneticisi Hamdi Uygur, su altının büyüleyici güzelliklerini fotoğraflayarak İz Gazete’ye anlattı. Dalış eğitmeni ve profesyonel dalgıç Uygur, Seferihisar’ın sualtı dünyasını, “Kızıldeniz’i aratmayan bir güzellik, burası Kızıldeniz değil, Teos” sözleriyle tanımladı.

Kızıldeniz’i aratmayan güzellik 

Kanyon, kalkerli kırmızı alglerin binlerce yıl boyunca deniz kayalık zeminlerinde oluşturduğu korallijen habitatı ile ünlü. Bu habitat, mavi-yeşil algler, kahverengi algler, deniz çayırları ve çok sayıda omurgasız canlı ile balık türüne ev sahipliği yaparak eşsiz bir biyoçeşitlilik sunuyor. Korallijen yapılar, mercan resiflerinin Ege ve Akdeniz ekosistemindeki karşılığı olarak görülüyor ve dalgıçlara adeta bir renk cümbüşü sunuyor.

Kanyon bölgesi, Kuşadası-Çeşme aksının tam ortasında ve İzmir’e sadece 45 kilometre mesafede yer alıyor. Dalış tutkunları için bu bölge, Türkiye karasularında dalış yaparken tropik sularda oldukları hissini uyandırıyor. Özellikle renkli zemin yapısı ve dip zenginliğiyle dikkat çeken bu alan, dalış deneyimini çok daha heyecanlı kılıyor.

Tüplü dalış, kurallarına uyulduğu sürece güvenli bir spor olmasına rağmen, eğitim ve deneyim gerektiriyor. Dalış yapmak isteyenler, yetkili dalış merkezlerinden eğitim alarak federasyon onaylı bröve sahibi olabiliyorlar. Bröve seviyesine göre dalış yapılacak derinlik ve teknikler değişiklik gösteriyor. Dalışa yeni başlayanlar için ise “deneme dalışı” yapma imkânı sunuluyor. Bu deneme dalışları, eğitmenler eşliğinde sığ sularda güvenli bir başlangıç sağlıyor ve dalış dünyasına ilk adımı atmak isteyenler için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin bu özel dalış noktası, denizlerin sunduğu doğal güzellikleri keşfetmek isteyen tüm dalgıçlar ve doğa meraklıları için önemli bir destinasyon olmaya devam ediyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ