Semra İğtaç- Bir zamanlar Truva Savaşı’nın ünlü komutanı Agamemnon’un askerlerini iyileştirdiği söylenen Balçova Termal Havuzları, bugün yüksek fiyatlarıyla gündemde. İzmir Valiliği’ne bağlı Balçova Termal Otel’in işlettiği havuz ve banyo ücretleri, vatandaşlar için oldukça pahalı bulunuyor. Günlük havuz giriş ücreti bin TL, emekliler için 850 TL, banyo kullanımı 375 TL, emekli banyosu ise 320 TL olarak belirlenmiş durumda. Medikal masaj fiyatları da 600 TL’den başlayıp 850 TL’ye kadar çıkarken, emekliler için indirimli ücretler bile yüksek bulunuyor. Abonelik sisteminde ise bir aylık üyelik 10 bin TL, üç aylık 25 bin TL olarak belirlenmiş.

İzmir’de boykot pikniğine müdahale: Kültürpark’a alınmayan öğrenciler kapı girişinde kaldı İzmir’de boykot pikniğine müdahale: Kültürpark’a alınmayan öğrenciler kapı girişinde kaldı

Bu yüksek ücretler nedeniyle tesisleri genellikle otelde konaklayan ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinden gelen hastalar kullanıyor. Bu hastaların tedavi masrafları ülkelerinin sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanırken, İzmirli vatandaşlar ve emekliler için havuz ve banyo ücretleri cep yakıyor. Abonelik sistemindeki 12 seans kullanım hakkının bir sonraki aya devredilmemesi de ayrı bir eleştiri konusu.

Şifalı suyun tarihçesi

Balçova’nın milyonlarca yıllık termal sularının ilk kullanımıyla ilgili çeşitli mitler ve tarihsel bilgiler bulunuyor. Rivayetlere göre, MÖ 1200’lü yıllarda Truva Savaşı’nın ünlü komutanı Agamemnon, yaralı askerlerini şifa bulmaları için bu bölgeye gönderdi ve kısa sürede iyileşmelerini sağlayan suyun şifalı olduğunu keşfetti. Bir başka efsaneye göre ise Agamemnon’un yaralı kızı bu sularda iyileşerek eski sağlığına kavuştu. Bu nedenle bölge tarih boyunca “Agamemnon Kaplıcaları” olarak anıldı ve zamanla hamamlar, su havuzları ve arınma yapılarıyla bir şifa merkezi haline geldi.

Osmanlı Dönemi

Truva Savaşı’nda yaralanan askerlerin bu sularda iyileştiği rivayet edilirken, 1415 yılında Osmanlılar tarafından İzmir’in alınması ile Osmanlı döneminde de şifa kaynağı olarak kullanılmış. 1980’lerde İl Özel İdaresi tarafından yeniden düzenlenen tesisler, günümüzde sağlık turizmi kapsamında hizmet veriyor. Ancak kamuya ait bir tesis olmasına rağmen, yüksek ücretler nedeniyle İzmirli vatandaşlar ve özellikle emekliler için erişimi zor hale gelmiş durumda.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ