İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. İzmirliler de bu köyleri gezi rotalarına eklemeyi çok seviyor. Tescilli lezzetleriyle öne çıkan Ulamış Köyü, bu lezzetler için gelenekselleşmiş bir şenliğe de ev sahipliği yapıyor. Peki Ulamış Köyü nerededir? Ulamış Köyü'ne nasıl gidilir?

Ulamış Köyü

İzmir'de tarihi oldukça eski dönemlere dayanan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kendine has nitelikleriyle ön plana çıkan birçok köy bulunuyor. Bu köylerden biri de Seferihisar'ın en sevilen köylerinden olan Ulamış. Bu köy İzmir'in köylerinde genel olarak görülenin aksine oldukça düzenli ve organize bir yerleşim yapısında. Birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan bu köyde tarihi bir hamam da bulunuyor. Bundan hareketle yalnızca günümüzde değil geçmişte de bu köyün çevrede bulunan en büyük köylerden olduğunu söylemek mümkün. Köye girdiğiniz anda dikkatinizi çeken ilk şey birbirinden eski olan taş evlerin hala oldukça bakımlı ve estetik olması olacak. Köy, söylendiği gibi taş evlerle ve yemyeşil ağaçlarla kaplı dar sokaklara sahip. Duvarlarda ise belediye desteğiyle yapılan tatlı ve renkli resimler bulunuyor. Klasik bir Ege köyü olan Ulamış'ta görüp görebileceğiniz tüm eski evler beyaza boyanmış. Bu sayede iç açıcı bir görüntüye sahip. Bunun yanında köy halkı misafirlerine oldukça samimi davranıyor. Her biriyle rahatça sohbet edebilirsiniz.

Ulamış'ta İzmir köylerinde genellikle görüldüğü gibi bir üretici pazarı kuruluyor. Cumartesi günleri kurulan bu pazarda köylünün ürettiği meyveler, sebzeler, hayvancılıkla uğraşan insanların ürettiği süt ürünleri, %100 doğal bal ve ayrıca kadınların evlerinde yaptığı hamur işi ve Ege'ye özgü yemekleri bulabilirsiniz.

Ulamış'a has lezzetler: Ata buğdayı ve Armola peyniri

Bu köyün adına şenlikler düzenlediği tescilli lezzetleri de bulunuyor. Bunlar Ata buğdayı ve Armola Peyniri. Geçtğimiz iki yılda düzenlenen şenliğin üçüncüsü de bu yıl dün (24 Ağustos) düzenlendi. Ata Buğdayı'nın hikayesi oldukça ilginç. 2011 yılında Seferihisar’ın Gödence köyündeki eski bir evde bulunan bir tohumun araştırılması sonucu Ata buğdayı olarak bilinen Karakılçık buğdayına ait bir tohum olduğu ortaya çıkıyor. Seferihisar Belediyesi’nin de desteği ile bu tohum ekilip üretilmeye başlanıyor. Belediye desteğiyle yapılan fırınlarda bu ekmek pişirilerek, üretici pazarlarında satılıyor. Belediye bu tohumun üretim ve hasatından sorumlu. Coğrafi işaretli olarak tescillenen bu buğdaydan yapılan Karakılçık ekmeğini köyden ayrılmadan önce mutlaka denemelisiniz.

Köyün bir diğer tescilli lezzeti ise Armola peyniri. Lor ile krem peynir arası bir kıvama sahip olan ve çoğunlukla kahvaltıda tüketilen bu peyniri köylüler tulum peyniri yaparken kalan artıklardan tekrar süt ile birleştirerek yapıyorlar. Karakılçık ekmeğinin üzerine sürerek, afiyetle yemenizi tavsiye ediyoruz.

Ulamış Köyü nerededir?

Ulamış Köyü, İzmir'in tatil cenneti Seferihisar ilçesinde, İzmir merkeze yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor.

Ulamış Köyü'ne nasıl gidilir?

Ulamış Köyü'ne ulaşım için özel aracın yanı sıra toplu ulaşım imkanı da bulunuyor. İzmir'den kalkan Seferihisar dolmuşları buraya varmak için bir seçenek. Bunun yanında 985, 991, 675, 732 ve 975 numaralı ESHOT otobüsleri ile de bu köye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Özel aracınız ile  İzmir istikametinden Çeşme yönüne seyreden otobanı kullanıp Seferihisar ayrımından içeriye girerek yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuktan sonra bu köye ulaşabilirsiniz.

Aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Bu haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturursanız yolculuğunuz esnasında sizlere mutlaka faydası dokunacaktır.

Muhabir: Tuğkan ÜSKÜP