Eylül Sansür- Beş bin yıl öncesine uzandığı söylenen tarihiyle, İzmir’in en eski yaşam alanlarından biri olarak görülen Bayraklı, tarihin yansımalarıyla iç içe olan, modern bir ilçe. Smyrna Antik Kenti’ni de içinde barındıran bu ilçe, şehrin gelişim gösteren bölgelerinden biri olmaya devam ediyor.
Bayraklı’da görülmesi gereken yerler düşünüldüğünde, akla ilk gelen yer Smyrna Antik Kenti oluyor. Beş bin yıllık tarihi günümüze taşıyan bu kent, İzmir’in ilk kuruluş yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Smyrna Antik Kenti; Athena Caddesi, Athena Tapınağı, Çifte Megaron, Anıtsal Çeşme, Sur, Tantalos Mezarı ve Gömü alanı gibi yapılara ev sahipliği yapıyor.
Bayraklı’nın doğal güzellikleri
Bayraklı ayrıca, doğal güzellikleriyle de ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor. Karagöl ve Yamanlar Dağı, doğallığı iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bölgeler arasında. Dağ, genellikle kışın kar topu oynamak isteyenlerin ilk tercihi oluyor.
Saint Antoine Kilisesi
1966 yılındaki depremde hasar gören, ancak 1990 yılında onarılan Saint Antoine kilisesi, Bayraklı’nın tarihi mekanlarından biri. 1902 yılında inşa edilen bu kilise, geçmişe ışık tutuyor.
Bayraklı’da nereye gidilir?
-Dünya Barış Anıtı ve seyir terası, İzmir’i gökyüzünden seyretmek için oldukça keyifli bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
-Smyrna Antik Kenti’ni ortaya çıkaran Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın adını taşıyan Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda ise; spor alanları, kafeterya, sergi alanı, çocuk oyun alanları, açık otopark, koşu ve yürüyüş yolu ve dinlenme yerleri bulunuyor.
-Tepekule Kongre Merkezi, aynı zamanda Tepekule Açık Hava Sineması olarak faaliyet gösteriyor. Buradaki sinemada oldukça keyifli film gösterileri yapılıyor.
Bayraklı'nın logosu ne anlama geliyor?
Bayraklı Belediyesi 2008 yılında kurulmuştur. Belediyenin logosu ise, 2009 yılında halka açık bir yarışmayla belirlenmiştir. Logoya dikkatli bir şekilde bakıldığında, ilçenin M.Ö 3000 yılına varan tarihinin, sütun şekliyle ifade edildiği görülür. Bayraklı’nın baş harfi olan B, sütün şekliyle dizayn edilmiştir. Logonun alt kısmında ise belediyenin ismine yer verilmiştir.
Logoda öne çıkan, vurgu yapılan olgu tarih olsa da bu logoda farklı semboller de mevcuttur. Mavi dalga çizimleri, İzmir Körfezi’ne kıyısı olan Bayraklı’nın denizini ifade eder.
Logoda farklı renklerin kullanılması Bayraklı’nın tarihi ve kültürel yapısına işarettir. Mavi denizi, turuncu/kırmızı tarihi, yeşil ise doğayı sembolize etmektedir.