İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Menderes, batısında Seferihisar, kuzeyinde Gaziemir ve Karabağlar, kuzeydoğusunda Buca, doğusunda Torbalı, güneydoğusunda Selçuk, güneyinde ise Ege Denizi ile çevrilidir. Menderes, tarih ve doğa meraklılarının keşfetmesi gereken pek çok noktaya ev sahipliği yapmaktadır.

İlçenin en önemli arkeolojik alanlarından biri, Klaros Bilicilik Merkezidir. Antik dönemin kehanet merkezlerinden olan Klaros, dünya ve Anadolu arkeolojisinde büyük bir öneme sahiptir. İyonya’da inşa edilen tek Dor Tapınağı olan Apollon Tapınağı da burada yer almaktadır. Ayrıca, antik misafirhane yapısı olan katagogeion, Klaros’un bir diğer dikkat çekici yapısı. Tarihi derinlemesine keşfetmek isteyen ziyaretçiler için burası eşsiz bir duraktır.



Menderes, aynı zamanda Türkiye’nin ilk arkeoparkı'na da ev sahipliği yapmaktadır. 2001 yılından bu yana yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler bu parkta sergilenmektedir. Arkeoloji meraklıları için mutlaka görülmesi gereken bu park, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülemektedir.

İlçe sınırları içerisinde yer alan Kolophon (Değirmendere), geçmişte görkemli bir İyon kenti olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra Notion Antik Kenti ve sur kalıntılarıyla dikkat çeken Lebedos Antik Kenti, Menderes’in kültürel mirasını gözler önüne serer. Menderes’i gezerken 14. veya 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Yıkık Minare, Roma Hamamı ve ilçenin çeşitli yerlerinde bulunan camiler de tarihin izlerini sürebileceğiniz diğer yapılar arasında yer almaktadır.

Menderes’in tarihçesi nedir?

Menderes'in eski adı tarih boyunca birkaç kez değişmiştir. 1467 yılı kayıtlarında Cumaovası, 1665 yılında ise Cumaabad olarak anılan bölge, uzun bir süre bucak merkezi olarak kalmıştır. Daha önceleri bir köy olan Cumaovası, 9 Şubat 1950’de Karakuyu köyü ile birleşerek belediye statüsüne kavuşmuştur. 4 Temmuz 1987 tarihinde ise Resmi Gazete'de yayımlanan kanun ile Menderes adını alarak ilçe statüsü kazanmıştır. Menderes, zengin tarihi mirası ve coğrafi konumuyla İzmir’in önemli noktalarından biri olarak gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ