İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in sevilen ilçelerinden Tire'de de belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Tire Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?
İzmir’e yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta bulunan Tire, tarihte pek çok halka ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kuşadası ve Selçuk’a yakınlığı nedeniyle, antik kentlere yakınlığı da bulunmaktadır. Tarihseverler için Tire, kesinlikle görülmesi gereken bölgelerden biridir. İlçede bulunan Yoğurtluoğlu Külliyesi, 15’inci yüzyılın dokusunu ve mirasını günümüze taşımaktadır. Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından külliye, günümüzde hizmet vermeye devam etmektedir. Tire sokaklarında pek çok tarihi yapı görmeniz mümkündür, bunlar şu şekilde sıralanabilir; Ulu Cami, Gucur Cami, Tahtakale Cami, Yahşibey Cami, Kayıstiros kaya mezarları, Kurşunluhan, Çanakçı Mescidi, Balım Sultan Türbesi, Tahtakale Hamamı ve Theos Mozolesi.
Sultan II. Mahmud döneminde, Necip Paşa tarafından yaptırılan Necip Paşa kütüphanesi, içerisinde yer alan kitaplarla ilgi uyandırıyor. 10 binden fazla kitap bulunduran bu kütühanede; İbn-i Sina’nın Kitabüş-Şifa adlı eseri, kendi el yazısından kopyalanan İşarat adlı eseri de bulunuyor. Tire Müzesi’nde, Osmanlı döneminde Tire Darphanesi’nde basılan gümüş paraları görmek de mümkün.
Tire Pazarı
Tire Pazarı, Türkiye’nin en büyük açık pazarlarından biridir. Haftanın bir günü açılan pazarda meyve ve sebzeden, teknolojiye kadar pek çok alanda ürün bulmak mümkün. Tire’de yetişen otları, meyve ve sebzeleri de görebileceğiniz bu pazarda; nalın, keçe, kanaviçe ve iğne oyası gibi el işi ürünleri de satılıyor.
Tire’de görülmesi gereken yerler
- Theos
- Halkapınar Köyü
- Yoğurtoğlu Küliyesi,
- Necip Paşa Kütüphanesi
- Tahtakale Hamamı
- Yalınayak Hamamı
- Ali Baba Tekkesi
- Tire Müzesi
- Tire Pazarı
Tire Belediyesi’nin logosu nereden geliyor?
Logoda öne çıkan semboller, Tire’de yetişen tarımsal ürünlerden oluşmaktadır. Bunlar; pamuk, zeytin olarak görülür. Tire Spor’ un renkleri olan sarı- kırmızı renkleri lale sembolü ile beraber sunulmuştur.
Logoda Tire’nin zengin tarımsal özellikleri ve potansiyeli yansıtılmıştır.
Logo genelinde hakim olan renk yeşil ve yeşilin tonlarıdır. Yeşil; doğayı, şifa veren berekete ve bolluğa işaret eder. Bu renkle, Tire ilçesinin zengin topraklarına gönderme yapılmaktadır. Logonun sağ üst kısmında Tire Spor’ un renkleri olan sarı-kırmızı renkler kullanılmıştır.
Tire Belediyesi’nin adı beyaz renk ile sunulmuştur. Beyaz renk; güvenirlik, sürdürülebilirlik ve barışı temsil eder. Siyah renk ise zamansızlığı ve kalıcılığı anlatmaktadır.