İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Salepçioğlu Camii, kentte barok mimarisinin esintilerini taşıyan nadir camilerdendir. Salepçizade Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan cami, İzmir Kadısı Emin Efendi’nin gözetiminde inşa edilmiştir. Caminin orta kapısının üstünde yer alan kitabesine göre 1895 yılında inşaatına başlanan Salepçioplu Camii, 1906 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Vali Mehmet Kamil Paşa başta olmak üzere açılışa İzmir’in ileri gelenleri katılmıştır.

Salepçizade Hacı Ahmet Efendi, vakfiyesinde Büyük Salepçioğlu Hanı’nın geniş avlusunda bir cami, mektep ve medrese inşa edilmesini istemiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında İzmir’in vakıf kütüphanelerinde bulunan kitaplar, Salepçioğlu Camii’nde kurulan Hisar Umumi Kütüphanesi’nde toplanmıştır.

Mimarisi bakımından Salepçioğlu Camii

Caminin inşaatında, yeşil renkli düzgün kesme taş ve beyaz mermer kullanılmıştır. Caminin bezemelerinde Yunan, Roma ve Rönesans mimarisine özgü biçimler bir araya getirilerek harmanlanmıştır. Süsleme çeşitleri ise Oryantalist estetikleri yansıtmaktadır.

Üst katı cami, alt katı ise medrese olarak tasarlanan bu yapı, ayrıca binadan bağımsız bir minareye sahiptir. Depremden dolayı yıkılan minaresi, 1927 yılında İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırılmıştır. Bu minare de 1974 yılında yıkılınca, bugünkü minaresi yaptırılmıştır.

İzmir Ticaret Odası (İZTO), 2012 yılında camide kapsamlı bir restorasyon çalışması yürütmüştür. Bu şekilde caminin iç ve dış süslemeleri elden geçirilmiş, cami temizlenerek rötuşlanmıştır.

Salepçioğlu Camii'ne nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesinde, Kemeraltı Çarşısı'nın yakınlarında yer alan tarihi camiye gitmek için çeşitli yollar mevcuttur. Bölgeden geçen ESHOT hatları şu şekildedir:

18- YEŞİLYURT - KONAK

19- ŞEHİTLER - KONAK

20- KOOPERATİF EVLERİ - KONAK

811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ

470- TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI

680- BOZYAKA - LOZAN MEYDANI

681- F.ALTAY - LOZAN MEYDANI

691- GAZİEMİR - LOZAN MEYDAN

23- UZUNDERE - KONAK

İzmir Metrosu ile bölgeye ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler, Çankaya durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından Salepçioğlu Camii'ni görebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ