İzmir'in tarihinin başladığı yer olarak Yeşilova Höyüğünün adı geçiyor. 2003 yılında Yeşilova Höyüğü keşfedilmeden önce İzmir'in en çok 5 bin yıl eskiye giden bir geçmişi olduğu sanılıyordu. Ancak burada yapılan kazılarda elde edilen bulgular, buranın Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koymuştur.

Yeşilova Höyüğü'nde yapılan incelemelerde burada Neolitik dönemden Roma dönemine kadar birçok kültürün yaşadığı anlaşılmıştır.

Burada ilk yerleşim günümüzden en az 8-9 bin yıl önce Cilalı Taş Dönemi olarak bilinen Neolitik Çağda başlamıştır.

Yeşilova Höyüğü 4 katmandan oluşmaktadır. İlk kat Roma Dönemi, ikinci kat Tunç dönemi, üçüncü kat kalkolitik dönem ve dördüncü kat ise neolitik dönem olarak belirlermiştir.

Dördüncü kat Yeşilova Höyüğü'nün en uzun süreli ve en kalın kültür katıdır. Yıllar içinde genellikle tahribatlardan sonra yeniden inşa edildiği anlaşılan 10 mimari kata sahip bu sürecin kendi içinde üç evrede gelişim gösterdiği anlaşılmıştır.

Yeşilova IV. 5-6. katlarında yapılara ilişkin yalnızca taban kalıntıları ortaya çıkartılmıştır. Yeşilova'da çadır ve kulübe türü barınakların kullanıldığı bu dönemden sonra, yuvarlak planlı yapıların kullanıldığı bir süreç başlamıştır.

Yeşilova Höyüğü'nde konut olarak tanımladığımız kalıcı barınak ve yerleşik yaşam ancak, göç etmeden aynı yerde sürekli olarak besin elde edilebilecek bir düzen kurulduktan sonra ortaya çıkmıştır.

Alanın genelinde 7 mekan açığa çıkartılmıştır. Tek odalı yapıların batıya doğru çekilerek belirli bir sırada inşa edildikleri kapılarının güneye bakacak şekilde uzun duvarların ortalarına yapıldığı saptanmıştır. Mekan aralarındaki boşlukların ve avlunun yoğun ezgi ve öğütme taşı kalıntılarından işlik olarak kullanıldıkları anlaşılmıştır. Mekanların taş temel üst yapısına ilişkin günümüze fazla bir kalıntı ulaşmamıştır. Yapıların duvarları bu dönemdeki kerpiç bloklarının kullanıldığı geleneksel mimari tarzın dışında bir yöntemle, 10- 15 cm . kalınlığında kalıp içine dökülen ve kili toprak bitki kalıntıları karışımından oluşan bir çamur olan "mühre" ile yapılmıştır. Mekanların genellikle batı taraflarında üzeri çamur sıvalı taşlarla yapılmış platformlar ve tahıl öğütmek için kullanılan mutfak işliği bulunur. Bunun dışında serpantin taşından yapılan balta , çakmaktaşı kesicilerinde bulunduğu taş işlikleri , dokuma işlikleri ve çanak çömlek üretim yerleri günlük yaşamın en önemli izleri olarak karşımıza çıkar. Mekanların bazılarının içinde küçük ocaklar yer alırken çoğunlukla fırınların avluda olduğu görülmüştür. Dolayısıyla avluların toplum yaşamı içinde önemli bir yerinin olduğu anlaşılmaktadır.

Yeşilova Höyüğü ziyaret merkezi

Yeşilova Höyüğü'nü ziyaret edebilir. İzmir'in belki de Anadolu'nun ilk yerleşim yerini görebilirsiniz. Ziyaret sırasında kazı ekibi tarafından bilgi de alabilirsiniz.

Aynı zamanda buraya okullardan toplu ziyaretler de düzenleniyor. Yeşilova Höyüğü kazı alanları gezisi ile başlayan tur, ziyaretçi merkezi, neolitik köy ve Yassıtepe gezisi ile son buluyor.

Grup olarak yapılacak ziyaretlerde ise randevu alınması gerekiyor. Randevu almak için telefon numarası ise 0534 278 61 84.

Öte yandan bireysel ziyaretlerde de bulunabilirsiniz. Bunun için randevu almanıza gerek yok. Pazar günü hariç diğer günler Yeşilova Höyüğü'nü ziyaret edebilirsiniz.


Yeşilova Höyüğü giriş ücreti

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ücretsizdir.

Kaynak: HABER MERKEZİ