İZMİR HABERLERİ

İzmir’in tek bakırcı atölyesi: Geleneksel sanat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

İzmir’in tek bakırcı atölyesi, 49 yaşındaki İnan Yıldırım tarafından işletiliyor. Babadan kalma bu sanat, artık can çekişiyor. Yıldırım, tüm İzmir’e hizmet verirken, bakırcılık mesleğinin geleceği için çırak yetiştirememenin zorluklarını yaşıyor.

Abone Ol

İzmir’de tarihi Büyük Demirhan, eskiden bakırcılar çarşısının kalbinin attığı bir yerdi. Bakırcı çekiçlerinin yankılandığı bu sokaklar şimdi sessizliğe bürünmüş durumda. Burada mesleğini sürdüren 49 yaşındaki İnan Yıldırım, baba mesleği olan bakırcılığı yaşatmaya çalışan son ustalardan biri. Büyük Demirhan’da faaliyet gösteren tek bakırcı dükkânına sahip olan Yıldırım, mesleğin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Günümüzde kimsenin zanaatkârlığa ilgi göstermediğini belirten Yıldırım, “Bakırcılığı babamdan öğrendim. İzmir’de bu işi sürdüren başka kimse kalmadı. Ödemiş’ten Bergama’ya, Çeşme’deki otellere kadar birçok iş benim elimden çıkıyor. 4,5 milyon nüfuslu İzmir’de, şehre hitap eden tek bakırcı atölyesi ve bir de kalaycı atölyesi bulunuyor. Ancak en büyük sıkıntımız çırak yetişmemesi. Eskiden insanlar çocuklarını getirir, meslek öğrensin isterdi. Şimdi çocuklar telefon ve bilgisayarla vakit geçiriyor. Bakırcılar sokağı dediğimiz bu han artık eski günlerini arıyor” ifadelerini kullandı.

"Bu meslek ölürse geri dönüşü olmaz"

Eskiden Büyük Demirhan’da sekiz bakırcı dükkânı bulunuyordu. Şimdi ise Yıldırım’ın dükkânı dışında sadece bir lokanta açık. Mesleği gelecek nesillere aktarmak isteyen Yıldırım, çırak yetişmemesinden duyduğu endişeyi dile getiriyor. “Bu meslek ölürse geri dönüşü olmaz. Bakırcılık bir sanat, ama şimdiki nesil bu sanata uzak. Yaz okulları, spor etkinlikleri derken zanaatkârlık ilgisizliğe terk edildi,” diyerek mesleğin geleceği hakkında karamsar bir tablo çiziyor.

Büyük Demirhan, bakırcı ustalarının bir zamanlar çekiç sesleriyle canlandığı o eski günlerini özlerken, Yıldırım bu tarihi mesleği yaşatmak için tek başına mücadele ediyor. “Şükür işimizden memnunuz ama bu mesleği gelecek nesillere aktaracak kimse kalmadı,” diyerek durumun ciddiyetini özetliyor.