Ege Şenol Çalışkan- İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. İzmirliler de bu köyleri gezi rotalarına eklemeyi çok seviyor. Kasvetli atmosferi ve adeta korku filmi platosunu andıran görüntüsüyle Lübbey Köyü'nde günümüzde yanlızca 8 kişinin yaşadığı belirtiliyor. Peki Lübbey Köyü nerededir? Lübbey Köyü'ne nasıl gidilir?

Lübbey Köyü

İzmir'de tarihi oldukça eski dönemlere dayanan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kendine has nitelikleriyle ön plana çıkan birçok köy bulunuyor. Bu köylerden biri de Ödemiş'in terk edilmiş köyü olan Lübbey. Bu köyün atmosferi oldukça korkutucu. Tarihi antik çağlara kadar uzanan ve kamuoyunda 'satılık köy' olarak anılan Lübbey Köyü günümüzde terk edilmiş durumda. Yaklaşık 30 yıl önce yaşanan bir göçle boşalmış olan ve neredeyse hayalete dönüşmüş bir Ege köyü olan Lübbey'de bugün yaşayanların sayısı iki elin parmağını geçmiyor. 130 haneli, Yörük Türkmen köyü olan Lübbey, “Satılık köy”, “Terk edilmiş kartal yuvası”, “Efe ve zeybeklerin korunağı”, “Hikayesi olan köy” ve “Eşkıya sığınağı” gibi isimlerle de anılıyor. Köylülerin köyü neden terk ettiği ile ilgili farklı iddialar olsa da gerçek neden ise buranın engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olması ve köye elektriğin gelmemesi. Hal böyle olunca köylüler bir bir elektrik olan bölgeye taşınmış. Köyde ise sadece 8 kişi kalmış.

Lübbey köyünün tamamı taş evlerden oluşuyor. Bu evlerin birçoğu da ahşap pencereli ve harabe vaziyette. Köyde yaşayan yaklaşık 10 kişinin tamamı yaşlı. Yılın bazı dönemlerinde fotoğraf tutkunlarının akınına uğrayan köy, bölgeye gelen kişiler, tarafından görüntülenerek tanıtımı yapılıyor. Burada yaşayan nüfus ise köyü terk etmemekte kararlı ve geçimini tarımla sürdürüyor.  Terk edilmesi ile ünlü olan köy şimdilerde ise yeniden hayat buluyor. Efeler yolu sayesinde ziyaretçilerin sayısı da artmış durumda. Özellikle fotoğraf tutkunları bu köyü tercih ediyor. Köyü yeniden hareketlendirmek adına köyde bir de butik otel açıldı. Köy, özellikle hafta sonları vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Lübbey Köyü nerededir?

Lübbey Köyü, İzmir'in Ödemiş ilçesinde Küçük Menderes Havzası'nda, Bozdağ'ın eteğinde ve yaklaşık 500 metre yükseklikte bulunuyor.

Lübbey Köyü’ne nasıl gidilir?

Ödemiş'e 13 km uzaklıkta bulunan Lübbey Köyü’ne ulaşmak için öncelikle Ödemiş’in merkezine varmanız gerekiyor. Daha sonra merkezden kuzey yönünde giderken Ortaköy ve Üzümlü köylerini takip ederek Çamyayla Köyü’ne ulaşacaksınız. Şu anda Lübbey Köyü, Çamyayla Köyü’ne bağlı olduğu için bu rotayı takip etmeniz gerekiyor. Merkeze 13 km uzaklıkta olmasına rağmen köy denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte ve Bozdağ'ın eteğinde olduğu için yol boyunca dağ tırmanmak durumundasınız. Bundan dolayı köye ulaşmak bir hayli yorucu ve uzun olabilir.  

Aracınızla gelirken yolu daha kolay takip edebilmeniz için aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Lübbey Köyü, Google Haritalar'da gözükmüyor. Fakat şu anda mevcut sınırları içerisinde bulunduğu Çamyayla Köyü'ne konuma tıklayıp yol tarifi oluşturabilirsiniz.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan