İzmir'in tarihi dokusunu yansıtan Tarihi Kemeraltı Hamamı, Salepçioğlu Camisi arkasında, Uğur Mahallesinde yer alıyor. 16'ncı yüzyıldan günümüze kadar gelen bu hamam, zaman içerisinde birçok değişim geçirmiş olsa da, hala özgün işleviyle kullanılmaktadır. Yapının mimari özellikleri ve tarihî önemi, bölgenin kültürel mirasını önemli ölçüde yansıtmaktadır.

Mimarisi bakımından Tarihi Kemeraltı Hamamı

Tarihi Kemeraltı Hamamı, dikdörtgen planlı ve kaba yonu taş malzemeyle inşa edilmiştir. Yapının içinde dikkat çeken özelliklerden biri, kare planlı soyunmalık mekanının, doğu ve batı yönlerinden genişletilmesidir. Soyunmalık mekanının kuzey kısmındaki açıklık, üç birimli ılıklık mekanına geçişi sağlar.

Hamamın ortasında bulunan kubbe, doğu ve batı yönlerindeki aynalı manastır tonozları ile örtülüdür. Kare planlı sıcaklık mekanının ise pandantif geçişlerle desteklenen bir kubbesi bulunmaktadır. Sıcaklığın batısında, ılıklık mekanına kadar uzanan su deposu ve külhan yer alır. Bu alanlar, hamamın işlevini yerine getirebilmesi için önemli bir rol oynamaktadır.

Hamamın günümüzdeki durumu

16'ncı yüzyıldan kalma Kemeraltı Hamamı, halen orijinal işlevini yerine getiren nadir yapılardandır. Bu durum, hem şehrin kültürel mirası açısından büyük bir değer taşır, hem de ziyaretçilere geçmişe ait bir deneyim sunar. Hamamın iç mekanındaki alçı süslemeler, kısmen orijinal şekilde günümüze kadar ulaşmış olup, yapının tarihî dokusunu güçlendirmektedir.

Zamanın etkisiyle bazı duvarlarda ve pencere üstlerinde çatlaklar gözlemlense de buna rağmen, hamamın özgün yapısının korunmaya devam etmesi, tarihî yapının değerini artırmaktadır.

Tarihi Kemeraltı Hamamı'na nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesinde, Kemeraltı Çarşısı'nın yakınlarında yer alan tarihi hamama gitmek için çeşitli yollar mevcuttur. Bölgeden geçen ESHOT hatları şu şekildedir:

18- YEŞİLYURT - KONAK

19- ŞEHİTLER - KONAK

20- KOOPERATİF EVLERİ - KONAK

Çeşmelilere müjde: İlk kez doğal gaz verildi! Çeşmelilere müjde: İlk kez doğal gaz verildi!

811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ

470- TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI

680- BOZYAKA - LOZAN MEYDANI

681- F.ALTAY - LOZAN MEYDANI

691- GAZİEMİR - LOZAN MEYDAN

23- UZUNDERE - KONAK

-İzmir Metrosu ile bölgeye ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler, Çankaya durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından Tarihi Kemeraltı Hamamı'nı görebilirler.

-Vapur ulaşımını kullanmak isteyen yolcular, Konak İskelesi'nde inerek, yine kısa bir yürüyüşün ardından hamama varabilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ