İzmir’in köklü ilçelerinden Bornova, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Türkiye’de futbolun doğduğu yer olarak kabul edilen Bornova, hem spor hem de kültür açısından önemli bir konumdadır. İlçede, Maltas Evi, Belhomme Evi ve Paterson Köşkü gibi tarihi yapılar öne çıkmaktadır.

Bornova, zengin kültürel yapısını, Bornova Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Halk Eğitimi Merkezi ve İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi gibi merkezlerle pekiştirmektedir. Hanlar, camiler, kiliseler ve heykeller, ilçenin çok kültürlü yapısını yansıtmaktadır. Genç nüfusun yoğun olduğu Bornova, Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile İzmir’in dinamik sosyal yaşamının merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca, doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Bornova, nar bahçeleri ve yeşil alanlarıyla öne çıkarken, bamyasıyla da meşhurdur. 


Osmanlı döneminde Birunabad adıyla bilinen Bornova, Türkiye’deki ilk futbol maçının yapıldığı yer olarak tarihe geçmiştir. 1924’teki nüfus mübadelesiyle Girit, Kavalalı ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır. Bornova, futbolun ülkemizdeki serüveninin başlangıç noktası olarak da anılmakta ve bu miras, Bornova Futbolcu Heykeli ile onurlandırılmaktadır.


Bornova'nın adı nereden geliyor?

Bornova, bilinen en eski adıyla “Birun-u Abad” olarak tarihe geçmiştir. Hellenistik çağda yerleşim yeri haline gelen Bornova, Osmanlı kayıtlarında "Birunabad" olarak anılmıştır. Ancak, Farsça "dış" veya "harici" anlamına gelen "birun" kelimesinin, yer isimlerinde genellikle özel isimlerle birlikte kullanılan "-abad" takısıyla uyumlu olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, Birunabad'ın başka bir ismin tahrif edilmiş ya da uyarlanmış şekli olabileceği düşünülmektedir. Bazı kaynaklar ise ismin başlangıçta "Burunova" şeklinde geçtiğini öne sürmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ