Turgay KILIÇ/ İz Gazete-Gaziemir Belediyesi Başkanı Ünal Işık, birinci yılının tamamlanmasının ardından belediye bünyesindeki Gaziemir Porta Cafe’de gazetecilerle bir araya geldi.

Bir yıllık sürede hayata geçirilen faaliyetlerinden bahseden Başkan Işık, Eylül 2024 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘silkeleyin’ talimatıyla gelen baskılara değindi. Başkan Işık, bu talimatın gelmesinden bugüne yüzde 41 oranında pay kesintisinin yapıldığını da söyledi.

Işık ayrıca, kentin ihtiyacı olan projelere de dikkat çekerek, “Biz, projeler kısmında yarım bırakılan yerde aldık ve güzel olan her şeyi devam ettiriyoruz. Belediyeye ait portal kafeler için ise adaylığım dönemimde satacağım gibi söylentiler oldu, gördüğünü gibi satmadık. Öyle bir niyetimiz yok. Bir diğer proje olan Kültür Merkezi projesi makul gelmedi. İyi bir muhasebeci bu konuda bakıp işletme maliyetine de bakıldığında 2 milyarlık bir bütçeyi karşılamamız mümkün olamazdı. 1.9 milyar liraya maliyetli bir tesisinin atıl bırakılmasıyla ve oradaki güzelliği sağlamak, çalışanlar da dahil pek çok kişi gerekiyor. Bunu yerine ise Büyükşehir’in de borcu olarak bunun karşılığında ise 4 tane proje istedik, Başkan Cemil Tugay da bunu kabul etti. Kültür merkezinin gereksizliğini anlattım. O da kabul etti. Kullanılabilir bir spor kompleksi yapmak işimize gelir. Gaziemir’de bu yok. Spora, sağlığa kültüre ulaşmak isteyen gençler ve çocuklara da fayda sağlayacak” dedi.

Teker teker açıklandı: İzmir'in başkanı Cemil Tugay bir yılda neler yaptı? Teker teker açıklandı: İzmir'in başkanı Cemil Tugay bir yılda neler yaptı?

Metro Büyükşehir projesidir

Başkan Işık, gelen sorular arasında ulaşım konusuna değinirken otoparka yapımına da kapı araladı. Işık, “Apartmanların kendi alanı dışında bir tane otopark yok. İki tane yeraltı otoparkı yapmayı taahhüt ediyoruz. Koşullar uygun olduğunda TANSAŞ’ın bölgesine iki katlı bir otopark yapmayı planlıyoruz ve pazar yeri yapacağız. Metro Büyükşehir Belediyesi projesidir. Konuştuğumuzda da mutlaka görev sürecinde finansmanını sağlayarak projelendirmesini de yapacağını bildirdi. Gaziemir Belediyesi olarak metro inşaatı iddiamız yok” ifadelerine kullandı.

Trafiği rahatlatma hamlesi

Kentsel dönüşüm projesine yönelik de açıklama yapan Işık, trafiğin rahatlayacağını belirterek, “Dün bu saatlerde Büyükşehir bürokratlarıyla ulaşımı konuştuk. Seçim öncesinde ise Başkan Tugay’ın ve AKP adaylarının vaatlerinde Gaziemir trafik sorunlarına çözüm getirecek projeler vardı. Onlardan biri de Gaziemir’in iki tarafında da açılanacak yollardır. İZBAN’ın doğusundan geçen yola havaalanı ve Sarnıç’tan başlayıp beyaz evlerinden geçip Buca’ya bağlanan yola büyük bir hız veriyorlar. Bizler 20 Mayıs'a kadar üzerimize düşeni yapıp Büyükşehir'e devredeceğiz ve trafiği rahatlatacağız” ifadelerini kullandı.

Bizler için nasılsa Büyükşehir için de aynıdır

Işık “Kentsel dönüşüm ile ilgili İZBETON vasıtasıyla da çalışmalar yürüyor. Yakında o bölgede projeleri de masaya yatıracağız. Gaziemir için ihtiyaçlarımızı doğru anlatıyoruz. Kültür merkezi için diretseydim ötekiler yapılamazdı. Toplumun asıl ihtiyacına yöneliyoruz. Ekonomik durum bizde nasılsa Büyükşehir için de aynıdır. Bu sürede ihtiyaçlarımız anlattıkça Cemil Tugay da karşılık veriyor” ifadelerini ekledi.

Hiçbir yere 4 araçla gitmiyoruz

İşçilerin eylemine değinen Işık, “Kimse eylem yapmasın demiyorum. Bize yan ve ön hakkı olarak kimsenin bir şeyi kalmadı. Nisan ayıyla ilgili vadesi geçen tek kuruş yok kalmadı. Birinci önceliğimiz budur. Başka yok. Kaynağımız çok kısıtlı olduğundan tasarruf ve verimlilik yapıyoruz. Hiçbir yere 3-4 araçla gitmiyoruz. Bir yere gideceksek tek arabayla, minibüse doluşup da gidiyoruz. Kendimizden tasarrufa başlarsak olur. Verilen ücretler ile insanca yaşama olağanının olmadığını biliyoruz. Bu konuda belediyeler sorumlu değil. Neden asgari ücretliye, emekliye ve memura verilen zamlar sorgulanmıyor. Ve 50 bin liralık kiraların sorgulanması da lazım. Hayvan sahiplendirirken ilçe tarım müdürlüğü para alıyordu bunun karşılığında; şimdi bu iş belediyelere devredildiğinden o para da artık bir gelir kaynağı olmaktan çıktı” şeklinde dile getirdi.

Belediyenin borcu 7 defa sıfırlanmış

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, belediyenin bugüne kadar 7 defa borcunun sıfırlandığına değinirken son sıfırlanma yılının 1994 yılında olduğunu belirtti.

Işık, deprem ve pandemiden biriken borçların olduğuna değinerek,“Pandemi ve depremden biriken borçlar var. Gaziemir Belediyesi’ne gelen parayı buradan insan sayısına böldüğünüzde 1 aylık 91 lira parayla çöpü mü toplayacaksınız, yatırım mı yapacaksınız, elektriği mi ödeyeceksiniz gibi diğer işleri mi yapacaksınız? Bu çok komik para. Eylül’de silkeleyin denilmesinden bu yana hep yüzde 41 üzeri kesinti sağlandı. Geçen yıl 24 milyon bu yıl ise 17 milyon lira kaynak sağlandı. Belediyelerin kaynağı için ya malınızı satacaksınız ya da vatandaşın canını okuyacaksınız. Bunu da sorgulamadan canla başla çalışıyoruz. Ayrıca 7 defa belediye borçlarının sıfırlandığını görüyoruz. Bu da 1994 yılında en son sıfırlanmış. Kamu kaynağı ve bir şey değişmiyor. Bunu da kentleşmenin hızlı oldu dönemlerde gelen para yetmiyor. Belediyenin kendi kaynakları için olanaklar olmalı. Gaziemir’de hiçbir yere kıpırdayamıyorsunuz. Havaalanı, askeri alan ve sanayi bölgesi olunca yerini kalmıyor. Birkaç tane 1 milyon TL geldi halay çektik. Site ve fabrika inşaatı gelince seviniyoruz. Ama bulacağız, yolunu bulacağız” dedi.

Bize yapılan baskı özel sektöre yapılmıyor

Başkan Işık, özel sektörlere baskı uygulanmayıp muhalif belediyelere baskı uygulandığına değinerek şöyle konuştu:

“Kötü komşu insanı mal sahibi yapıyor. Bir tiyatro oyunu yapmışlardı arkadaşlar, izlemiştik geçen gün ve bundan da memnun oluyoruz. Kültür sanat olanaklarını da kendi olanaklarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve derneklerle yapıyoruz. Burada da temel hedefimiz yine önceliklerimiz ve çalışan arkadaşlarımızın ücretleri olacak. Büyükşehrin olanak ve katkılarıyla yapıyoruz. Bir yerde durmayacağını biliyoruz. Özel sektör ise çoğunu yatırmıyor. 2023 yılı Sayıştay’ın SGK’nin toplam alacağı pay 8.7 ile yüzde 92’si özel sektörden alınıyor. Bize uygulanan baskı özel sektöre uygulanmıyor. SGK’nin özel sektöre baskısı yok, icraatı yok. Bu da 2023 Sayıştay raporlarında var. Halbuki 500 bin dosya var, haciz olarak. Herkese eşit yapılırsa bizim de sorunumuz yok. Enflasyon farkını doğru yansıtılması olsa bir yılda kentin kaybı 429 milyon lira. Bunlar dikkate alınmıyor.”

Muhabir: TURGAY KILIÇ