Yiğit Sütcü- İzmir Kınık’ta domates üreticileri, geçtiğimiz gün firmaların belirlediği düşük fiyat politikalarını protesto etmek için bir eylem düzenlemişti. Traktörlerle Kınık meydanına inen çiftçiler, domates kilo fiyatının 1,8 TL’ye indirilmesine isyan etmiş ve bu konuda yetkililerin adım atmasını talep etmişlerdi.
Domates alım fiyatının üretim maliyetinin çok altında olduğunu ifade eden Kınıklı domates çiftçileri, bu durumun uygulanan yanlış politikalar sebebiyle oluştuğunu söylüyor. İz Gazete’ye konuşan Kınıklı çiftçi Ahmet Kanat durumu aktarırken, “Kimse bizimle iletişime geçmiyor, ekim yaparken adeta kumar oynuyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Çözümü geçmişten örnek almak
Ellerinde kalan domates miktarının çok büyük boyutta olduğunu ifade eden Ahmet Kanat, ”Cumhuriyet yeni kurulduğunda, bu gibi durumlar yaşanmasın diye örnek olarak Et Balık Kurumu gibi kurumlar kurulmuş. Bu sayede üretici yönlendirilmiş ve korunmuş. Şimdiye baktığımızda bu tip kurumların etkinliklerini kaybettiğini görüyoruz. Açıkçası kimse bize ne ekeceğimizi ne kadar ekeceğimizi söylemiyor. Bizler de duruma göre kumar oynar gibi ürün seçiyoruz. Bu sene domates ektik ve sonucunda batma noktasına geldik.” şeklinde konuştu.
İhracat kanalının kapalı olması bu durumun esas sebebi
Fabrikalar ile konuştuklarında, kendilerine satış yapamadıklarını söylediklerini ifade eden Ahmet Kanat, ”Onlar satamadığı sürece bizden mal almak istemiyorlar. İhracat kanalı kapalı kaldığı sürece bu malı eritmek mümkün görünmüyor. Şu anda hala tarlada domatesi olan yüzlerce çiftçi var. Bunun finansal sonucu çiftçilerin karşılayacağı bir durum değil. Böyle devam ederse herkes batma noktasına gelecek.” ifadelerini kullandı.
Tarım Bakanlığı’nın görevi nedir?
Domates gibi ürünlerin bekletilme şansının olmadığını ifade eden Kanat, ”Tarım Bakanlığı’nın yetkilileri, hiçbir şekilde bizimle iletişim içerisinde değil. Kendi halimize bırakılmış durumdayız. Sadece bir taban fiyat belirlemesi bile bizim durumumuza faydalı olurdu. Hem planlama sürecinde hem de üretim sürecinde yalnız bırakılmış durumdayız. Serbest piyasa bu demek değil. Çiftçi sermayenin eline bırakılmış durumda.” dedi.
Çiftçi yalnız başına kaldı
Kınık’ta çiftçilik yapan Ahmet Kanat çözüm konusunda destek beklediklerini belirterek, ”Yetkililer duruma el koymaz ise, neredeyse domates eken herkes ekonomik olarak batacak ve bu batış geri dünüşü olmayacak bir batış olacak. Tarlalara ipotekler konuluyor. Bu durumda çiftçinin bir daha üretim yapması mümkün olmayacak. Bu konuda yetkililerden harekete geçmesini bekliyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.