SEMRA İĞTAÇ-  En düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edildi. Ekonomik krize karşı hayatta kalmaya çalışan emekliler, yapılan bu 'zam'ma tepki gösterirken Konak'ta yaşayan emekli Yılmaz Sunan, İz Gazete'ye konuştu. 

17 yıl önceki maaşla neler yapılabiliyordu?

"17 sene önce aldığım maaşla birçok şey yapabiliyorduk" ifadelerini kullanan Sunan, "Kurban alabiliyorduk, torunlarımıza harçlık verebiliyorduk, çocuklarımıza destek olabiliyorduk. Pazara gittiğimizde maaşımızla rahatça alışveriş yapabiliyorduk. Şu anda bunların hiçbiri yok," dedi.

Emekliler ne yiyor, ne içiyor?

Sunan, emeklilerin yaşam koşullarını şu sözlerle anlattı:

"Emekliler hiçbir şey yemiyor, hiçbir şey. Evden doldurduğumuz suyla dışarı çıkıyoruz. Su dışarıda 20 lira. Emekliler evinde oturuyor, aç oturuyor. Üç öğünü unuttular, günlerini geçirmeye çalışıyorlar. Emeklilerin sosyal yaşamı kalmadı, toplumdan uzaklaştırıldılar.

Çöp toplayarak geçinmeye çalışıyorlar

Emekliler çöp konteynerlerinden plastik, kağıt topluyorlar. Parklarda bira içen insanların kutularını toplayıp satıyorlar. Onlarla bir ekmek almaya çalışıyorlar. Biz de buna şahit oluyoruz.”

Maaş artışı ve zamlara tepki

Sunan, "Maaşın 12.500 TL olması birçok şeye zam getirdi. Ekmek 10-12 lira oldu. Fırınların önünde saatlerce bekleyip üç ekmek almak için bekliyoruz. Yiyecekleri evden getirip parklarda oturuyorlar. Kahveye gitmeleri, çay içmeleri mümkün değil," dedi.

Emekliler yancı oldu

Sunan, "Emekliler kahvelerde parasız oturup, parası olan insanların yanında çay ısmarlamalarını bekliyor. Sosyal etkinlikleri bu kadarla sınırlı kaldı" diye belirtti.

Bu açıklamalar, emeklilerin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne seriyor. Emekliler, maaş artışının yetersiz olduğunu ve hayatlarını idame ettirmekte zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ