İzmir’in kuzeyinde yer alan Aliağa, hem tarihi zenginlikleri hem de hızla gelişen sanayisiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Aliağa’nın kuzeyinde Bergama, güneyinde Foça ve Menemen, doğusunda Manisa, batısında ise Ege Denizi ile çevrilmiştir. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan Aliağa, antik İzmir ve Bergama uygarlıklarından izler taşımaktadır. 

Ege kıyılarında yer alan Aiolis kentleri arasında, en büyük ve önemli 12 kentten 4’ü, Aigai, Kyme, Myrna ve Gryneion, Aliağa sınırlarında bulunmakta. Bu antik kentler, bölgenin zengin kültürel geçmişine ışık tutarken, tarih meraklıları için de cazip bir ziyaret noktası oluşturmaktadır.

1982 yılına kadar Menemen ilçesine bağlı olan Aliağa, bu tarihte ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin ekonomisi geçmişte büyük oranda tarıma dayanırken, devlet ve özel sektörün yatırımlarıyla Aliağa, hızla sanayi ve liman kenti haline gelmiştir. Günümüzde Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa, aynı zamanda liman işletmeciliği ve deniz ticareti açısından da büyük bir rol oynamaktadır.

Aliağa'da keşfedilmesi gereken rotalar

Doğal ve tarihi zenginlikleriyle mutlaka deneyimlenmesi gereken yerlerden biri olan Aliağa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bazı önemli noktalar:

Aliağa Kuş Cenneti

Güzelhisar Çayı çevresinde yer alan Güzelhisar Deltası ve Aliağa Plajlar Mevkiindeki Aliağa Kuş Cenneti, doğaseverler için eşsiz bir duraktır. 27 hektarlık bu sulak alanda, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ü çeşitli dönemlerde yaşamını sürdürmektedir. Özellikle kış aylarında kuş gözlemcilerinin uğrak yeri olan Kuş Cenneti, flamingoların göç ettiği dönemlerde göz kamaştırıcı manzaralar sunuyor. Ak pelikan, flamingo ve gri balıkçıl gibi türler burada sıkça gözlemlenebilmektedir.

Aigai Antik Kenti

Aliağa ilçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunan ve M.Ö. 2. yüzyılda kurulan Aigai Antik Kenti, Helen Uygarlığı’nın izlerini taşımaktadır.. "Keçi kenti" anlamına gelen Aigai, geçmişteki zengin keçi varlığı ile bilinmektedir. Tiyatro, meclis binası ve çeşitli kutsal alanlarıyla ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunan antik kent, haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Kyme Antik Kenti

Aliağa’nın Çakmaklı mevkiinde, deniz kıyısına yakın bir konumda yer alan Kyme Antik Kenti, Aiolis’in 12 kentinden biri olarak tarihe tanıklık etmektedir. Tiyatro, dalgakıranlar ve kutsal alan gibi önemli yapıları ile antik dönem yaşamının izlerini taşıyan Kyme, özellikle eski bir Amazon kenti olarak da dikkatleri üzerine çekmektedir.

Gryneion Antik Kenti

Çandarlı Körfezi yakınındaki Gryneion Antik Kenti, Aliağa’nın bir diğer tarihi zenginliğidir. Apollon Tapınağı’nın bulunduğu bu antik kent, geçmişte önemli bir kehanet merkeziydi. Tarihi kalıntıları ve denize yakın konumu ile Gryneion, tarihe meraklı ziyaretçiler için cazip bir rota olarak öne çıkmaktadır.

Uçansu Şelalesi

Doğa tutkunları için Aliağa, Uçansu Şelalesi ile bir başka harika deneyim sunmaktadır. Aliağa, Manisa ve Menemen arasında yer alan bu şelale, yaklaşık 30 metre yüksekten dökülen sularıyla büyüleyici bir manzara oluşturmaktadır. Dağcılık ve yürüyüş gruplarının gözde parkurlarından biri olan bu doğal güzellik, İzmir’in en büyük şelalesi olarak bilinmektedir.

Şakran Plajı

Deniz ve güneşten vazgeçemeyenler için Aliağa’nın en popüler noktalarından biri olan Şakran Plajı, geniş kumsalı ve temiz denizi ile yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir. Yürüyüş ve bisiklet parkurlarıyla donatılan bu bölge, ailece vakit geçirmek isteyenler için oldukça idealdir.

Doğa severlere duyurulur: İzmir'in en büyük şelalesi bu ilçede
İzmir Aliağa'nın kaç köyü var? Aliağa'nın köyleri
İzmir'in en önemli sanayi bölgesi: Aliağa'nın tarihçesi nedir?

Kaynak: HABER MERKEZİ