İzmirli milli tekvandocu Hatice Pınar Yiğitalp (18), başarı dolu kariyeriyle dikkat çekiyor. Henüz 4 yaşında cimnastikle spora başlayan ve 7 yaşında ailesinin yönlendirmesiyle tekvandoya adım atan Yiğitalp, bugüne kadar 9 Türkiye şampiyonluğu ve Avrupa üçüncülüğü elde etti.

Cimnastikten tekvandoya: Şampiyonluğa uzanan yol

Hatice Pınar Yiğitalp, spora olan yeteneğini ilk olarak cimnastikte keşfetti. 3 yıl süren cimnastik kariyerinin ardından ailesinin “Kızımız hem sağlıklı olur hem de kendini korumayı öğrenir” düşüncesiyle tekvandoya yönlendirilmesi, Yiğitalp’in hayatında bir dönüm noktası oldu. Henüz 8 yaşında ilk şampiyonasında Ege Bölgesi birinciliği elde eden Yiğitalp, kısa sürede Türkiye genelinde birinciliklere ulaşarak 2018 yılında milli sporcu unvanını kazandı.

2024 yılında psikoloji bölümünü kazanan Yiğitalp, hem spor kariyerini hem de eğitim hayatını başarıyla sürdürüyor. Üniversiteye kabulünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sağladığı Milli Sporcu Bursu büyük rol oynadı. Yiğitalp, sporun sadece fiziksel değil, mental güç gerektirdiğini belirterek, psikoloji eğitiminin bu açıdan kendisine önemli katkılar sağladığını ifade ediyor.

“Tekvandoyu sevmeden başarı olmaz”

Hatice Pınar Yiğitalp, haftanın 6 günü yoğun antrenman programı uyguluyor. Çift antrenman günlerinde 4, tek antrenman günlerinde ise 2 saat çalıştığını belirten genç sporcu, planlı bir hayatın her şeyin anahtarı olduğunu söyleyerek, “Tekvandoyu seviyorum. Sevmediğiniz bir sporda başarılı olmanız mümkün değil. Ayrıca, cimnastik geçmişim sayesinde vücut esnekliğim ve antrenman temposuna alışıklığım, tekvandoda başarıya ulaşmamı kolaylaştırdı” dedi.

Emeklinin çığlığı Karşıyaka Çarşısı'nda: Sürünüyoruz işte, yaşıyoruz mu? Emeklinin çığlığı Karşıyaka Çarşısı'nda: Sürünüyoruz işte, yaşıyoruz mu?

Mental güç ve psikoloji

Psikoloji okumanın, spor kariyerine ve gelecekteki hedeflerine katkı sağlayacağını düşünen Yiğitalp, spor psikolojisi alanında uzmanlaşmayı hedefliyor. Yiğitalp, bu hedefini, “Mental güç, fiziksel güç kadar önemli. Olimpiyat seviyesindeki sporcuların çoğu fiziksel olarak çok iyi durumda. Ancak, mental olarak kendini iyi hazırlayan kişi başarıya daha kolay ulaşıyor. Mezun olduktan sonra spor psikolojisi alanında hem sporcu hem uzman olarak katkıda bulunmak istiyorum” sözleriyle dile getirdi.

Kaynak: İHA