İzmir’in Urla ilçesinde bir kolejde okuyan ortaokul öğrencileri, yakın zamanda yaşanan ve yıkıcı etkiye sebep olan depremler sonrasında örnek bir projeye imza attı. Proje kapsamında öğrenciler, kendi yazdıkları kodlar doğrultusunda, depremde doğru davranışların sergilenmesinin önemli olduğu düşüncesiyle dijital ortamda bir oyun geliştirdi. Oyunlar ile özellikle küçük yaştaki çocukların deprem konusunda bilinçlenmesinin amaçlandığı proje, Nisan ayında Kuşadası’nda düzenlenen ulusal turnuvasında ‘Toplumsal Problemleri Çözme (CmPS)’ kategorisinde birinci oldu. Yaptıkları derece ile ABD’de düzenlenecek Dünya Problem Çözme Turnuvasına katılmaya hak kazanan öğrenciler, şimdi ise Türkiye’yi dünyada temsil etmeye hazırlanıyor.
İki farklı simülasyon oyunu
Projeye dair bilgiler aktaran, Gelecek Problemleri Kulübü (FPS) Koçu ve Dr. Psikolojik Danışman Ezgi Denizel Güven, deprem konusunda yapı stokunu depreme uygun hale getirmek kadar davranış biçimlerini de depremle yaşamaya adapte etmek gerektiğini vurguladı. Okullarında bulunan ‘Gelecek Problemleri Kulübü’ne, 5’ten 7. sınıfa kadar gönüllü öğrencilerin katıldığını ve yerel ya da küresel problemleri çözmeye yönelik çeşitli fikirlerle eyleme geçtiklerini aktaran Güven, şunları kaydetti:
“Depremle ilgili doğru davranışları nasıl kazandırabiliriz diye düşündük. Farklı çözüm yolları araştırdık. Bunların içinden en cazip gelen çözüm dijital oyunlar hazırlamaktı. Çünkü hedef grup olarak seçtiğimiz 9-15 yaş arası çocuklar zamanlarının çoğunu ekran karşısında özellikle de dijital platformlarda geçiriyor. Bu nedenle ekibimizde kodlama bilen öğrencilerimizden; Jerfi Dündar ve Eymen Durkaya, bir oyun tasarım platformu üzerinden arkadaşlarına depremden önce, deprem anında ve sonrasında doğru davranışları sergilerlerse hayatta kalacakları iki farklı simülasyon oyunu tasarladı.”
Tüm öğrencilerimiz emek verdi
Öğrencilerinin proje aşamasında yaptığı çalışmalardan bahseden Güven, “Mehmet Deniz Son, Berra İpek Güngör, Çınar Pektaş, Emre Evren ve Poyraz Mavi Öztürk de web 2 araçlarını kullanarak oyunlar tasarladı. Defne Akarsu web sitesi için içerikler oluşturdu, Arjen Arslan projenin duyurulması ve tanıtımı için görüşmeler yaptı, Nil Bade Yılmaz ve Aslı Su Özbay da sosyal medyamızı yönetti” ifadelerine yer verdi.
Depreme karşı bilinçlendirdi
Öğrencilerin dijital oyunları arkadaşlarına oynatmadan önce ön test yaparak deprem bilinç düzeyini tespit ettiklerini söyleyen Güven, özellikle deprem çantası hazırlama, deprem planı ve ev içi deprem tatbikatı yapma, eşyaları uygun şekilde konumlandırma ve monte etme, toplanma alanını bilme gibi konularında eksikler olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Sözlerini sürdüren Güven, “Dijital oyunlar, bilgilendirici içerikler ve sunumlar sonrasında yaptığımız son testte özellikle deprem sonrası toplanma alanı, deprem çantası hazırlama ve deprem sırasında güvenli alanlarda korunma konularında bilgi düzeyinde bir artışın oluştuğuna, okulumuzdaki deprem tatbikatında ise doğru davranışların sergilendiğine şahit olduk” diye konuştu.