AKP Bayraklı Meclis Üyesi Latif Aydemir’in, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada kullandığı, “Öldüren kadar öldürülen kadınlar da suçludur” ifadeleri, İzmirlilerin tepkisini çekti. İz Gazete’nin mikrofon uzattığı İzmirli yurttaşlar, Aydemir’in skandal ifadelerini değerlendirdi.

İz Gazete’nin mikrofon uzattığı Ali Çekiç, Aydemir’in ifadelerini, “Buna nasıl cevap verilir? Bunu diyen Meclis Üyesi değil mi? Kadınlar annedir, daha ötesi var mı?” diye değerlendirdi.

Çekiç konuşmasının devamında, Aydemir’in “devlet büyüğü” olarak geçtiğini ve “devlet büyükleri” bunu yaptığı takdirde diğerlerinin ne yapacağını sorarak, şöyle konuştu:  “Buna nasıl cevap verilir? Bunu diyen Meclis Üyesi değil mi? Kadınlar annedir, daha ötesi var mı? Kendisinin de annesi var, kardeşleri de vardır. Acaba kendisi aynı duruma düşse aynı şeyleri söyleyebilir mi? Biraz empati yapması gerekiyor. Bir de bunlar devlet büyüğü olarak geçiyor. Bunlar bunu söylerse diğerleri ne yapar?”

“Onu söyleyen halt etmiş”

Bu ifadeleri kullanan Aydemir’in “halt ettiğini” söyleyen Dilek Şeflek, “Onu söyleyen halt etmiş. Olsa da çok çok azdır belki de ama son zamanlarda kadın ölümleri çok fazla arttı. Canı sıkılan öldürüyor, kızan öldürüyor, eski eşler öldürüyor, ayrılan sevgililer öldürüyor. Öldürmek çözüm mü? İstanbul Sözleşmesi kalktığından beri cinayetler çoğaldı. İnşallah geri gelir” diye konuştu.

“Çocuklarına daha kötü bir miras bırakamazdı”

Bu ifadeleri kullanan kişinin çocuklarına daha kötü bir miras bırakamayacağını ifade eden Necmettin Tetik, şu ifadeleri kullandı: “Bu beyanatı veren arkadaş, herhalde kendisini de bir hanımefendinin doğurduğunu unutmuş. Bildiğim kadarıyla kendisinin de 3 tane evladı var. Bu, her ne olursa olsun siyaset üstü bir konudur. Siyasetçilerimiz kibir fırtınasına kapılıp kendilerine kaybediyorlar. Abuk subuk şeylerle uğraşacaklarına gerçekten yaptırımı olan yasaları çıkartsınlar hem kendi evlatları hem de eşimiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için daha güvenli bir ülke yaratsınlar. Keşke böyle bir lafı hiç söylememiş olsaydı. Çocuklarına bundan daha kötü bir miras bırakamazdı, diye düşünüyorum.”

“Adaletsizlik her yerde”

Eylem Çakmak, kadına şiddet ve kadın cinayetleri olaylarında faillerin cezasız kaldığını ve bu durumun kadın cinayetlerini artırdığını belirterek, şöyle konuştu: “Şiddetin hiçbir türü için fark etmez, şiddete uğrayan kadın da olsa erkek de olsa ‘suçlu’ diye bir şey olamaz. Herkes özgür iradesine göre konuşunca, hareket edince, karar verince suçlu mu oluyor? Yasaları zaten konuşmak istemiyorum, yasalar, adalet sistemi, sokakta insanlar artık kadının şiddete uğradığını görünce müdahale etmiyor çünkü müdahale edeni içeri atıyorlar. Adaletsizlik her yerde!”

“Geri kalmış bir toplumuz”

Toplumun geri kaldığını ve bu sebeple şiddet olaylarının yaşandığını açıklayan Özgür Yılmaz, “Çok yanlış bir açıklama yapmış, doğru bulmuyorum. Birazcık geri kalmış bir toplumuz. Çok geri kaldığımız için de böyle olayları çok sık görüyoruz. Bunun sebeplerinden bir tanesi de ekonomi. Mevcut iktidar insanları bu duruma getirdi” dedi.

“Kendi vicdanına bırakıyorum”

Bu sözleri Aydemir’in vicdanına bıraktığını kaydeden Özlem Karagül, “Bu söz üzerine çok söylenecek bir şey yok, onun kendi vicdanına bırakıyorum. Kadın cinayetlerine kılıf buluyorlar, kendilerine bir sebep yaratmaya çalışıyorlar. Dediğim gibi, kendi vicdanlarına bırakıyorum. Bizleri mutsuz ediyorlar, kendimizi mutlu etmek için sebep arıyoruz” diye konuştu.

“Erkekler için de aynı şeyi söyler mi?”

Berdan Güven, Aydemir’in erkekler için de aynı şeyi söyleyip söyleyemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ben öldürüldüm ve suçlu oldum, öyle mi? Kadınlar neden öldürülmeyi hak etsinler ki? Erkekler için de aynı şeyleri söyleyebilir mi? Söyleyemez. İnsanlar eşit olmalı ama kadınların mağdur olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu, bizim kabahatimiz değil, bizi yönetenlerin kabahatidir.”

“Ne olursa olsun ölüm kabul edilemez”

Ne olursa olsun öldürmenin kabul edilemeyeceğini açıklayan Müjde Gençkurt, “Öldürülen kişi sıkıntılı bir durum yaratmış olabilir ama bunun hükmünü vermek Allah’a aittir, kimse kimsenin canını alamaz. Hiçbir şart altında ölümü kabul etmiyorum. Kaldı ki bu ülkede kadınlara, çocuklara, hayvanlara bir sürü sıkıntılı davranışta bulunan insan var ve biz onlara bile ölüm cezası uygulamıyoruz. Bu noktada ‘ölen kadınlar da suçludur’ demek doğru mu?” şeklinde konuştu.

“Kadın cinayetleri tam da bu yüzden artıyor”

Aydemir’in skandal ifadelerine bir tepki de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları’ndan geldi. Osmanoğulları, “Biz, ‘Latif Aydemir’ ismini kadın düşmanı ve kadın katillerini aklayan biri olarak unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu: “Latif Aydemir’in sözleri, AKP il başkanının da dediği gibi münferit ve sadece kendini bağlayan sözler değildir. Yıllardır AKP’nin yürüttüğü kadın düşmanı politikalarının açık biçimde dile getirilişidir. Tıpkı kadın cinayetleri nasıl münferit değil bir politika sonucuysa Latif Aydemir’in sözleri de bunun itirafıdır. Yıllardır bizim anlatmak istediğimiz tam da budur. Kadın katilleri bu siyasetçilerden, onların söylediği sözlerden ve hayata geçirmeye çalıştığı politikalardan güç alıyor. Kadın cinayetleri tam da bu yüzden artıyor.”

Muhabir: BATUHAN KAYA