İzmir mutfağında otlar ayrı bir yer tutar. Bu otlardan biri de ısırgan otu. Sağlığına özen gösteren İzmirliler ısırgan otunu börek, yemek, çorba olarak tüketirler.

Isırgan otunun faydaları da saymakla bitmez.

Isırgan otunun faydaları nelerdir?

-Isırgan otu anti-inflamatuar bileşenler içerdiği için artrit, gut, eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
-Isırgan otu kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek olur. Yapılan bazı araştırmalar, ısırgan otunun, insülin direncini azaltarak tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.


-Isırgan otu bağırsak hareketlerini teşvik ederek mide bulantısı, hazımsızlık ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.
-Isırgan otu idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisini destekler ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye katkı sağlar.
- Isırgan otu antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin etkilerini azaltarak hücre hasarının önüne geçer. Hücre hasarını azalttığı için de bir çok hastalıktan korunmaya destek olur.
-Isırgan otu cilt sağlığı için faydalı olan A ve C vitaminleri, beta karoten ve mineraller içerir. Böylece ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya ve akne gibi cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlar.
- Isırgan otu saç sağlığı için faydalı olan mineraller içerdiği için saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur ve saç büyümesini teşvik eder.

Isırgan otu nasıl tüketilir?

Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen ısırgan otu genellikle çay olarak demlenir veya yemeklere, salatalara katılır. Isırgan otunun yenilebilir kısımlarını doğru şekilde hazırlamak ve pişirmek önemlidir. Taze ısırgan otu yaprakları salatalarda yeşillik olarak kullanılabileceği gibi doğrudan sote edilerek de farklı sebzeler ile birlikte yenebilir. Isırgan otu sağlığa faydalarından dolayı genelde çay olarak tüketilse de ekstre, tablet ve kapsül formları da mevcuttur.

Kaynak: Haber Merkezi