İzmir, 2024 yılı Aralık ayında metrekareye 197,9 kilogram yağış aldı. Bu, uzun yıllar ortalamasının yüzde 35, 2023 Aralık ayının ise yüzde 70 üzerinde bir değer. 2021’den bu yana en yağışlı Aralık ayı yaşanırken, kentin içme suyunun sağlandığı barajlardaki doluluk oranları yağış artışına rağmen bekleneni karşılamadı.
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) verilerine göre;
Tahtalı Barajı: Yüzde 29'dan yüzde 12'ye düştü.
Balçova Barajı: Yüzde 36'dan yüzde 23'e geriledi.
Güzelhisar Barajı: Yüzde 71'den yüzde 65'e indi.
Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: Yüzde 29'dan yüzde 19'a düştü.
Ürkmez Barajı: Yüzde 26'dan yüzde 18'e geriledi.
Kuraklık tehlikesi bitmedi
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, yağışların artmasına rağmen kuraklığın sona ermediğini belirtti. Tağıl, “İzmir’in içme suyunun yüzde 52’si yeraltı, yüzde 48’i ise yüzeysel su kaynaklarından sağlanmaktadır. Barajların doluluk oranlarının kritik seviyede kalması, yağışlı koşulların devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak yaz sıcaklıklarının yüksekliği ve son iki yıldaki yağış azlığı, yeraltı sularının dengesini korumayı zorlaştırıyor” dedi.
Meteoroloji verilerine göre bağıl nemin yüksekliği nedeniyle yağışlı hava koşullarının devam etmesi öngörülüyor. Ancak uzmanlar, su tasarrufu ve sürdürülebilir su yönetimi konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.