Yiğit SÜTCÜ- Hobi bahçeleri, son dönemde yeniden gündeme gelmeye başladı. Ancak bu defa yıkım haberleri ile. Konuyla ilgili geçtiğimiz yıl, tarım arazilerini korumak adına yasal düzenlemeye gidilmiş, ve karar Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Geçtiğimiz hafta bu kararı fiilen uygulamaya başlayan ise Seferihisar Belediyesi olmuştu. Belediye ekipleri tarım arazilerine zarar veren, ruhsatsız ve izinsiz olarak yasalara aykırı inşa edilen hobi bahçeleri içindeki kaçak yapıların yıkımına başladı.

Seferihisar Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu’nun Hobi Bahçeleri ile ilgili maddelerine aykırı inşa edildiği gerekçesiyle, ilçedeki yaklaşık 700 hobi bahçesi içindeki kaçak yapıya yıkım uyarısı yapıldı. Ruhsatsız, izinsiz ve amacı dışında kullanlan evlere müdahale ilk olarak Düzce Mahallesi'nde başladı. Burada yer alan Doktorlar Sitesi’nde 7 tane ev boşaltılarak yıkıma hazır hale getirildi. Yıkım prosedürleri ile birlikte 3194 sayılı İmar Kanunu 32. ve 42. maddesi gereğince verilen karar doğrultusunda hobi bahçesi sahiplerine gerekli para cezası uygulanarak, encümenden yıkım kararı alındı.

Başkan Yetişkin “satın almayın“ demişti

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, hem sosyal medya hesaplarından, hem belediye hesaplarından hem de ilçede yer alan bilboardlar aracılığı ile vatandaşı uyarmıştı. Yetişkin “Seferihisar İlçesi’nde hobi bahçesi adı altında hiçbir yapıyı satın almayın. Biz kanunu uygulamaya kararlıyız, yıkımlara devam edeceğiz.“ ifadelerini kullanmıştı. Başlayan yıkımların ardından bölgede 700’ün üzerinde hobi bahçesinin yıkılması bekleniyor.


“Taşınmazın vasfı öğrenilmeli“


Konu ile ilgili İz Gazete’ye konuşan Avukat ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Senem Kiraz, vatandaşların gerekli kontrolleri yapmadan bu tip satın almaları gerçekleştirmemesi gerektiğini ifade etti. Kiraz “Satın almadan önce ilk yapılması gereken işlem, taşınmazın, tarım arazisi vasfında olup olmadığının kontrol edilmesi. Vatandaşların mutlaka belediyeden imar durum belgesi temin etmelidir.“ ifadelerini kullandı.

“İmar kirliliğine aykırılık suçu da oluşturabilir“

Mevcut durumda bu tip bir bahçeye sahip olanların ne yapması gerektiği ile ilgili sorumuzu da yanıtlayan Senem Kiraz, “İmar durumu ve tapu kayıtları ile kontrol sağlanmalıdır. Yer, tarım arazisi vasfında ise uzun süreli konaklama, geçici yapılar için dahi (karavan, tiny house vb…) yasaktır. Bu durumda ilgili belediye, önce tespit yapar ardından kanuna aykırılık halinde yapı tadil tutanağı düzenlenerek ceza uygulanır. Hobi bahçesi ve benzeri yapılarda imar kanunu ve tarım arazileri ile ilgili mevzuata aykırılık, aynı zamanda imar kirliliğine aykırılık suçu da oluşturur. Bu nedenle kanuna aykırı alanlarda uzun süre kullanım yapılmaması gerekir. Ayrıca son dönemde belediyeler resen tespit adı altında ciddi emlak vergileri kesiyor. Bina beyanı vermemiş kat irtifak tapusu olan maliklerin dikkat etmesini öneririm.“ şeklinde konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ