İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, görevdeki ilk 180 gününü kapsayan vaatleri arasında yer alan, toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılmasına olanak tanıyacak sistem 22 Temmuz Pazartesi günü (bugün) başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli hazırlıkları tamamlamasının ardından İzmirliler yeni sistemi 21 Temmuz Pazar’ı 22 Temmuz Pazartesi’ye bağlayan gece kullanmaya başladı. Yolcular artık ilk biniş ücretini ödedikten sonra 90 dakika boyunca ücretsiz aktarma yapabiliyor.
 
İzmirliler, 90 dakika ücretsiz aktarma sistemini memnuniyetle karşıladı. Ekonomik şartlar nedeniyle geçinmekte zorlandıklarını söyleyen yurttaşlar uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. Gençler ise ulaşım bütçesinden sağlayacakları tasarrufla daha fazla sosyalleşme imkanı bulacaklarını ifade etti.
 

Yaşama geçirilen 90 dakika ücretsiz aktarma sistemi ile ilgili İzmirliler şunları söyledi:
  
Nilgün Mutlu (Sağlık çalışanı): “Bizim için inanılmaz iyi bir sistem. Ben iki aktarma yapıyorum. Biz çalışanlar için çok çok iyi oldu. Geri gelmesine çok sevindim. Parasal olarak katkısı olacak. Maaşlarımız çok düşük, her şeyden kısarak yaşamaya çalışıyoruz. Aktarma güzel oldu.”
 
Ege Uzun (Öğrenci): “Malum ekonomi kötü durumda, gün içinde yolculuk yapmak durumundayız. Haliyle gittikçe artan maliyetler var. 90 dakika çok iyi oldu bizim için. Dışarı çıkmamız gerekiyor. Ulaşıma harcadığımız 5-10 TL birikip bizim kahve paramız olabiliyor. O yüzden herkes için çok iyi olacağını düşünüyorum.”
 
Hasan Yurtsever (Emekli): “Bu uygulamanın bütçemize çok katkısı var, bu İzmir’e mahsus bir şeydi çok memnunduk. Tekrar geri gelmesinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. CHP’li belediyeler her konuda vatandaşa elinden geldiğince yardımcı oluyor, sağ olsunlar.”
 
Rahmi Erakman (Emekli): “Ekonomi kötü, hayat çok pahalı. 90 dakika bizim çok işimize yarar. İkinci biniş için vereceğimiz parayla gevrek yeriz, ayran içeriz. Bütçemize katkıda bulunur.”  
 

UKOME'de gündeme gelmişti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, görevdeki ilk 180 gününü kapsayan vaatleri arasında yer alan, toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılmasına olanak tanıyacak sisteme ilişkin teklif, 10 Temmuz’da yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında gündeme geldi. Daha önce iki kez oy çokluğu ile reddedilmesi nedeniyle Başkan Tugay’ın “Vazgeçmek yok. İzmirli 90 dakika hakkını istiyor. Kabul edilene kadar her UKOME toplantısına halkımızın bu talebini taşımaya devam edeceğiz” dediği teklif, son toplantıda oybirliğiyle kabul edildi.

Kaynak: Bülten