İlaç temininde kur sisteminin olumsuz etki yaratması, eczacıları ekonomik yönden zorlamaya devam ediyor. Son birkaç yıldır yaptıkları açıklamalarla kepenk indirme sinyalleri veren eczacılar, hükümete seslenerek kur sistemiyle ilaç temininin işlerini giderek zorlaştırdığını belirtti. İz Gazete’ye konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, mevcut durumun devam etmesi halinde birçok eczanenin kapanmaya gideceğini ve eczacılık mesleğinin ise sürdürebilir olmayacağını aktardı. 

"Enflasyon eczacıları zorluyor"

Ekonomik koşullar karşısında gerçekçi önlemlerin alınmadığına işaret eden Sayılkan, “Son üç yıla baktığımızda enflasyonun ciddi oranda yükselmesi ve işletme giderlerinin her iş yerinde olduğu gibi eczanelerde de artması eczacıları zorluyor. Elektrik, su, telefon, personel giderleri ve diğer masrafların da ikiye, üçe katlandığı bir süreç. 2023’te ilaca yüzde 25, 2024’te de yüzde 23,5 zam yapıldı. İlaca zam gelmesi için ısrarcı olan bir meslek gurubu değiliz” dedi.

Güzelbahçe’de oryantiring coşkusu: 288 sporcu kıyasıya yarıştı! Güzelbahçe’de oryantiring coşkusu: 288 sporcu kıyasıya yarıştı!

Küçülmeye gidiliyor

Çevresindeki birçok meslektaşının küçülmeye gittiğini belirten Sayılkan, “Eczacının sattığı ürün piyasa koşullarının altında kalmasının yanı sıra, piyasadaki oranlar yüzde 20’nin üzerine çıkan karlılık rakamının çok aşağısında kalıyor. Haliyle dükkânın kirası, personel giderleri ve diğer maliyetlerin ikiye katlanması bu mesleği uzun süre devam ettirmemizi sağlamıyor. Birçok meslektaşım bu konudaki sorunlarını iletiyor. Birçoğu kredi kullanırken birçoğu da küçülmeye gidiyor. Herkes kendince küçük önlemler alsa da mevcut durum bu şekilde giderse birçok eczane kapanmayla karşı karşıya kalır ve eczacı, bu mesleği sürdüremez hale gelir” diye konuştu.
 

Muhabir: TURGAY KILIÇ