İzmir'in Konak ilçesinde, yoğun yağmur sırasında yoldaki su birikintisinden karşıya geçmek isterken elektrik akımına kapılan 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve 44 yaşındaki İnanç Öktemay hayatını kaybetmesi nedeniyle dönemin İZSU Genel Müdürlüğünü yapmış olan Adana Genel Sekreter Yardımcısı Ali Hıdır Köseoğlu,  5ocakgazetesi.com’a özel açıklama yaptı. 

Gazetede yer alan haberde, Köseoğlu "İZSU, 12 bin km² sorumluluk alanı, 30 ilçe, 1200 köyden sorumlu ve 7000 çalışanı olan bir kurum. Teknik olarak her mahalle ve sokakta yapılan tamiratları bilmek ve takip etmek mümkün değil" dedi.

Kabloyu yüzeyde bırakarak kazaya sebebiyet verdiler

Kazanın, enerji kablosunun standart derinliğe döşenmemesinden kaynaklandığını ifade eden Köseoğlu, "Gediz kabloyu 80 cm derinliğe döşemiş olsaydı kaza yaşanmazdı. Kabloyu yüzeyde bırakarak aşınmasına ve kazaya sebebiyet verdiler" şeklinde konuştu.

İZSU'nun olay yerinde 04 Ocak 2024 tarihinde yaptığı ızgara tamiratından sonra herhangi bir çalışmasının olmadığını belirten Köseoğlu, 9 Ocak 2024 tarihinde GDZ'nin kablo onarım çalışması sırasında asfaltı bozduğunu ve onarım yapmadan bıraktığını söyledi.

Köseoğlu "İZSU olay yerindeki 3 adet ızgarayı 04 Ocak 2024 tarihinde yapmıştı. Izgara çevresi asfalt onarımını ise Büyükşehir yine aynı tarih 04 Ocak 2024 tarihinde tamamlamıştır. Bu tarihten sonra bu noktada İZSU’nun herhangi bir çalışması müdahalesi olmamıştır. 9 Ocak’ta GDZ tarafından yapılan kablo onarım çalışmasında ızgara arasındaki asfaltı bozulduğu fotoğraftan anlaşılmaktadır ve Nisan 2024 tarihindeki sokak görüntüsüne bakıldığında kaplama onarımı yapılmamış olduğu yâda daha sonra tekrar onarım yapıldığı ve kaplama yapmadan bıraktığı anlaşılmaktadır" dedi.

Olay başlangıcı 5-6 yıl öncesine dayanıyor

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada adli işlemlere gerekçe olan iki adet bilirkişi raporunda da Gediz Elektrik’in sorumlu olduğu açıkça beyan edilmiştir. Raporda; “Devam eden süreçte; gerek olayın ilgilisi GDZ Elektrik A.Ş ve İZSU'dan sorduğumuz sorulara gelen cevaplar, gerek ise olay yeri tanıklarının ifadelerini değerlendirdiğimizde anlaşılmaktadır ki; her ne kadar ölüm olayına neden olan sorunların başlangıcı, ilk bakışta, 04.01.2024 tarihli İZSU çalışması gibi görünse de, özellikle, olay çevresindeki tanık ifadelerinin detaylı incelenmesinde, olay başlangıcının 5- 6 yıl öncesine gittiği görülmektedir” ifadesi yer almaktadır.

Ayrıca bilirkişi raporunda; şu ifadeler de dikkat çekicidir:

“Alsancak bölgesinde market işletmecisi olan Ersin Eren ÇAVGA'nın ifadesinde;

 a.) Ölümlü olaydan 5-6 yıl önce yağmurlu havalarda, olay yerinin bitişiğindeki kabloların altından geçtiği yaya kaldırımı bölümünde, duman (su buharı) oluştuğunu ve bu durumu, diğer tanıklar ile birlikte GDZ Elektrik A.Ş. 'ye bildirdiğini ve gelen görevlilerin herhangi bir sorun olmadığını beyan ederek geri döndüklerini; ancak devam eden dönemde, yağmurlu günlerde su buharı görmeye devam ettiklerini

b.) Ege Telgraf gazetesinde, devam eden duman görülmesi olaylarının haberleştirilmesi üzerine, GDZ Elektrik A.Ş. bakım ekiplerinin olay yerine gelerek kazı çalışması yaptıklarını ve takiben yanık kabloları onararak ayrıldıklarını

c.) Ancak bu son müdahaleden sonra da, aynı buharlaşma olaylarının, yağmurlu günlerde görülmeye devam ettiğini

 d.) Önceden kaldırımda, yağmurlu günlerde görünen buharlaşma olaylarının; İZSU'nun 2024 Ocak çalışmasından sonra, mazgallarda da görülmeye başlandığını

e.) Bu olayın tekrar GDZ Elektrik A.Ş.' ye iletildiği ve GDZ Elektrik A.Ş. 'den bir ekibin olay yerine gelerek kazı yaptığı ve ayrıldığını, ancak aynı buharlaşma olaylarının takip eden yağmurlu günlerde kaldırım ve mazgallarda devam ettiğini

f.) Bunun üzerine GDZ Elektrik A.Ş.' ye tekrar ihbar yapıldığını ancak GDZ Elektrik A.Ş.' den kimsenin gelmediğini belirtmektedir. Yukarıdaki aktarımların her ne kadar subjektif içeriği olabileceği düşünülse de, bizim açımızdan, değerlendirilmesi gereken önemli ipuçları içermektedir. Olaylar zincirinin 04.01.2024 İZSU çalışmasından önce başlamış olması, 2015 yılında devreye alınan bu kabloların sorunlarının, yalnızca İZSU çalışması ile ilgili olmadığına işaret etmektedir. Üstelik kablolarda, yük akımı ve/veya toprak temas akımı neticesinde oluşan ısının, su buharı üretmesi, mazgalların yapımından önce de yaya kaldırımı bölümünde aynı buharın oluşması ve takiben Gediz Elektrik A.Ş. çalışması ile anılan kabloların onarımının yapılması, olaylar bütününün tek bir nokta ya da tek bir arıza ile sınırlı olmadığını göstermektedir”

Kaynak: 5ocakgazetesi.com