Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef, 2025 yılına girerken Türkiye’deki kadınların temsiliyetine ilişkin beklentilerini ve mevcut durumu değerlendirdi. Önkol, kadınların siyasetteki rolünü artırmak için toplumsal cinsiyet eşitliği ve hukuki reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Kadınların temsiliyeti yetersiz
Türkiye’de kadınların siyasetteki temsili hala istenen düzeyde değil. 2023 genel seçimleri sonrası TBMM’deki kadın vekil oranı yalnızca yüzde 17,9 olarak gerçekleşti. Yerel yönetimlerde ise 31 Mart Mahalli İdareler seçimleriyle toplam 78 kadın belediye başkanı seçilmiş olsa da, kayyum atamaları sonrası bu sayı 76’ya geriledi.
Siyasette kadınların önündeki engeller
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken Önkol, kadınların geleneksel roller nedeniyle siyasette yeterince yer bulamadığını ifade etti. Kadın politikacılara yönelik şiddet ve tacizin ise siyasete katılımı olumsuz etkilediğini belirten Önkol, siyasi partilerin kadın adaylara yönelik kota uygulamalarının çoğu zaman sembolik kaldığını söyledi.
Değişim için reform şart
Kadınların siyasette daha aktif rol alması için bilinçlendirme kampanyalarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik somut adımlara ihtiyaç olduğunu belirten Önkol, “Cam tavanlar kadınların önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. Bu tabuları kırmak için toplumsal ve yasal reformlar şart,” dedi. Kadın temsiliyetinde daha güçlü bir Türkiye hedefleyen KA.DER, 2025’te kadınların her alanda daha fazla söz sahibi olması için mücadeleyi sürdürecek.