Yiğit SÜTCÜ - Rüzgâr enerji santrallerine (RES) karşı verdikleri mücadeleden sonra Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin hedefi haline geldi. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsisli Karaburun’da şimdi de GES projeleri gündemde.

Ünlü oyuncunun projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kısa süre önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattığı projelerden biri, Erkan Petekkaya’ya ait Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi'ne ait. Projenin halkın katılımı toplantısı, Küçükbahçe Köyü’ndeki köy kahvesinde düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak toplantı, halkın tepkileri nedeniyle gerçekleştirilemedi. Küçükbahçe Köyü halkı ve Karaburun’dan gelen yaşam savunucuları, köy kahvesinin önünde eylem yaparak projeye karşı olduklarını belirtti. Köy muhtarı Gizem Tezel Dağdelen, bakanlık ve şirket yetkililerinin sandalyelere oturmasına dahi izin vermedi.

Tutanak krizi yaşandı 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, toplantının başladığını gösteren bir tutanak tutmaya çalışınca kriz yaşandı. Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan ve Karaburun Kent Konseyi yetkilileri, toplantının başlamadığını belirten bir tutanak tutulmasını talep etti. Bakanlık yetkilileri araçlarıyla ayrılmak istediklerinde, halk araçlarının önünü kesti. Kriz, alternatif bir tutanakla çözüme kavuşturuldu.

"Atıl alanlar varken bu inat niye?"

İz Gazete’ye konuşan köy muhtarı Gizem Tezel Dağdelen, köyün yaşam alanları ve meralarına kurulmak istenen GES’e karşı olduklarını ifade etti. Dağdelen, "Bölgede pek çok atıl alan var. Buna rağmen bu alanda ısrar edilmesini anlamak mümkün değil. Özellikle mera alanlarının bu şekilde hedef alınması anlaşılabilir değil.” şeklinde konuştu.

Büyük ölçekli proje

Küçükbahçe Köyü sınırlarında planlanan proje, 25 hektar alana GES ve elektrik depolama tesisi kurulmasını öngörüyor. Alana 44 bin 37 güneş enerjisi paneli yerleştirilmesi hedefleniyor. Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda çayır-mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak kayıtlı. Ayrıca, proje alanında köylülere ait bir keçi çiftliği de bulunuyor. Proje sahası, en yakın konuta 100 metre uzaklıkta yer alıyor. Yıllık 32 milyon kWh enerji üretmesi planlanan GES için şirket, 270 milyon TL bütçe ayırmış durumda.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ