AKP-MHP ittifakının toplumun büyük bir kesiminin tepkisine rağmen TBMM’den geçirdikleri sokak hayvanlarına yönelik ‘katliam yasasına’ bir tepki de Karaburun’dan yükseldi.

Birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün Karaburun’da bulunan Nergis Kafe önünde yaptığı ortak açıklamayı Türkiye İşçi Partisi Karaburun İlçe Başkanı İbrahim Şevki Karanlık okudu.

Toplumsal bir uzlaşı aranmadı

Meclisten geçen yasanın, bir katliam yasası olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Karanlık, “İktidar, sokakta hayvan sayısının artmasına bağlı olarak yaşanan trafik kazalarından dolayı can kayıplarının olduğu, sokak hayvanlarının varlığının insanlarda psikolojik açıdan olumsuzluklara sebep olduğu, insanların sosyal hayatlarının kısıtlandığı, hayvanların kamusal alanda beslenmesinin insanlar arasında çatışmaya sebep olduğu, Türkiye’nin kuduz riskli bir ülke haline geldiği bahanelerinin arkasına sığınarak Meclis’ten bir katliam yasası geçirmiştir. TBMM’nin AKP’li ve MHP’li milletvekilleri; hiçbir bilim insanının, veterinerlik fakültesinin, veteriner odasının, hayvan hakları savunucularının ve onların örgütlerinin-derneklerinin, baroların, kendileri dışındaki siyasi partilerin görüşlerine, düşüncelerine değer vermeden, onları dinleme gereği bile görmeyerek, kısacası her zaman yaptığı gibi toplumsal bir uzlaşı aramaksızın, toplumun büyük bir kesiminin muhalefetine karşı saraydan aldıkları talimatla bu yasayı geçirdiler.” dedi.

Yaşayacağımız süreci iyi biliyoruz

Hayvan popülasyonunun, risk oluşturabilecek bir fazlalığa sahip olmasının iktidarın sorumsuzluğu olduğunu belirten Karanlık, sözlerine şu şekilde devam etti:

 “Bizler yirmi yılı aşkındır tecrübe ettiğimiz pratikle yaşayacağımız süreci çok iyi biliyoruz. Ormana, ağaca, akan suya, insana düşman olan bu iktidar şimdi de kentimizde, köyümüzde, beldemizde hep birlikte yaşadığımız sokak canlarına karşı bir katliam planlıyor. Canlarımızı önce barınak adı altındaki toplama kamplarına toplayacaklar ve eğer izin verirsek topluca katledecekler. Talimatla oy kullananlara anımsatıyoruz. Popülasyonun bu denli çoğalmasının nedeni, TBMM’den kendilerinin de altında imzaları bulunan ve Meclis’teki tüm partilerin konsensüsüyle geçen “yakala, kısırlaştır, aşıla ve yerine bırak” uygulamasının iktidar ve iktidara bağlı belediyeler tarafından bugüne dek uygulanmamış olmasıdır. Popülasyonun bu denli artmasının sebebi, bu ortak görüşteki yasada belirtilen kurum ve kuruluşlardan ayrılması ve bu amaç için kullanılmak üzere fona aktarılması gereken miktarların büyük sermaye guruplarına peşkeş çekilmesidir.” 

Hayvanseverlere destek oldular

Gerçekleştirilen basın açıklamasını birçok kuruluş, dernek ve örgüt imzaladı. Açıklamayı destekleyen toplulukların listesi şu şekilde:

-DEM Parti Karaburun İlçe Örgütü

-Sol Parti Karaburun İlçe Örgütü

-Türkiye İşçi Partisi Karaburun İlçe Örgütü

-Türkiye Komünist Partisi Karaburun İlçe Örgütü

-İzmir Mor Dayanışma

-İzmir Yaşam Dostları Derneği

-Karaburun Kadın Platformu

-Karaburun Kent Konseyi Hayvan Hakları

-Keçi Derneği

-Mordoğan Yaşam Dostları Derneği

-Pir Sultan Abdal Derneği

-Şeyh Bedreddin Börklüce Mustafa Kültür ve Dayanışma Derneği

-Gönüllü Veterinerler ve Veteriner Teknisyenleri Derneği

-Karaburun TümBelSen

Kaynak: Bülten