SEMRA İĞTAÇ- İzmir'in kadim semtlerinden Karataş, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla kentin önemli bir hazinesi olarak öne çıkıyor. Osmanlı döneminden kalma köşkleri, eski Yahudi ve Ermeni mahalleleri ve tarihi yapılarıyla Karataş, İzmir'in çok kültürlü geçmişine ışık tutuyor.

Bu değerli semt, yüzyıllardır farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve İzmir'in karakterini şekillendiren nadide bir bölge olarak dikkat çekiyor. Kent gözlemcisi ve araştırmacı-yazar Abdulkadir Hazman, İz Gazete'ye verdiği röportajda İzmir'deki tarihi bir meydanın geçmişine ışık tuttu. Hazman, bölgenin 100 yıl önce bir meydan olmadığını, zamanla yapılan düzenlemeler ve genişletmelerle bugünkü haline geldiğini belirtti.

Eski Ermeni Köşkü ve tarihi yapılar

Bugünkü Karataş Lisesi'nin bulunduğu yerde, eskiden Ermeni Balyazoğlu ailesine ait bir köşkün yer aldığını belirten Hazman, köşkün karşısında Yahudi bir ailenin oturduğu taş bir bina olduğunu da ekledi. Bu binanın, o dönemde önemli bir tarihi yapıya sahip olduğunu ancak bugün yerinde zincir bir marketin bulunduğunu ifade etti.

Sahil bulvarı ve meydanın oluşumu

İzmir'in Batı Yakası’ adlı kitabında Değirmendağı-Karataş-Karantina bölgesini anlatan kültürler mirasına ışık tutan  Hazman, bölgenin denize doğru uzanan geniş bir sokak olduğunu ve 1980 ihtilali sonrası denizin doldurulmasıyla bu sokağın genişletildiğini anlattı. O dönemde Karataş Lisesi'nin bahçesinden bir kısmın alınarak meydan gibi düzenlenen alanın, aslında önceden bir meydan olmadığını vurguladı.

Aile Evi ve Yahudihane tartışması

Bugünkü unlu mamuller dükkanının bulunduğu bina, 100 yıl önce bir aile evi olarak kullanılıyordu. Hazman, bu binaya bazı insanların "Yahudihane" dediğini ancak burada sadece Yahudilerin değil, Türkler ve diğer milletlerden insanların da yaşadığını belirtti. Burasının farklı bir aile evi olduğunu, alt katında küçük dükkanların, üst katında ise küçük odaların bulunduğunu söyledi. Bu tür evlerin, o dönemin Karataş'ında yaygın olan ortak kullanım alanlarına sahip evlerden farklı olduğunu ekledi.

Tarihi işletmeler ve eczane

Bölgenin o dönemdeki ticari yaşamına dair de bilgiler veren Hazman, Mithatpaşa Caddesi'nin önünden tarihi Tramvayın geçtiği bu aile evinin dibinde Foto Gagin adında ünlü bir fotoğrafçının bulunduğunu hatırlattı. Ayrıca, Bahor Habif adında bir eczacının, Karataş'taki ilk eczanelerden biri olan işletmesinin de burada yer aldığını belirtti. Hazman, bu eczanenin bölge için önemli bir tarihsel değer taşıdığını söyledi.

Muhabir: Semra İĞTAÇ