Yiğit SÜTCÜ-Karataş’ta bir türlü inşası tamamlanamayan üst geçit projesinde bir arpa boyu yol alınamadı. Geçtiğimiz günlerde atılan ilk temeller sökülürken, üst geçit için kullanılacak demir malzemeler bir ayı aşkın süredir yerlerde duruyor. Şantiyeye dönen alanda çalışan bir tane işçi bulunmuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl başında Karataş'ta 78 milyon TL'nin üzerinde bir bedelle ihaleye verdiği üst geçit bir türlü tamamlanamıyor. Bölge halkı ise olanlara tepkili.

Şehrin göbeği inşaat şantiyesi    

Geçtiğimiz ay İz Gazete’de Karataş üst geçit projesi ile ilgili son durumu anlatan bir haber yapılmıştı. Geçen süre boyunca bölgede hiç bir çalışma yapılmaması bölge halkının tepkisine yol açtı. Özellikle iş gidiş ve çıkış saatlerinde oldukça yoğun işleyen trafikte karşıdan karşıya geçmeye çalışanlar zor anlar yaşıyor. Bölgede bulunan iki okulun öğrencilerinin de eklenmesi ile yaya trafiği oldukça yoğunlaşıyor. 5 haziran 2024 tarihinde açılışının yapılması planlanan üst geçitin ne zaman inşa edileceği ise belirsizliğini koruyor. Daha önce başta muhtarlar olmak üzere bölge halkı, üst geçit yerine battı çıktı projesi talep etmişti. Ancak bu talep kabul görmemişti. Üst geçit projesinde yaşanan aksalıklar, İzmir’in  en merkezi yerlerinden birisi olan Karataş’ın şantiye halinde bir görüntü vermesine sebep oluyor.

Ne olmuştu?

26 Mart tarihinde temeli dönemin belediye başkanı Tunç Soyer tarafından gerçekleştirilen proje, bölgede büyük bir trafik rahatlaması hedefliyordu. 300 metre karelik çevre düzenlenmesini de içeren proje ile bölgede yer alan trafik ışıkları da devreden kaldırılacaktı. Proje bedeli de oldukça tartışılmış ve kimi çevreler tarafından çok yüksek bulunmuştu. Alınan bir diğer bilgi de üst geçidin deniz tarafında kalan asansörün su altında kalma tehlikesi olduğu için, projede statik bir hata olduğu yönünde. İddiaya göre projede bir yer değişikliği yaşanabilir. Bu durumda ortaya çıkacak maliyeti ise kimin karşılayacağı belirsizliğini koruyor.

Muhabir: Yiğit Sütcü