Bilimsel kaynaklarda “plantago ovata” olarak bilinen karnıyarık otu, yüksek oranda lif içermesiyle biliniyor. Birçok hastalığa iyi gelen bu ot, genellikle zayıflamak isteyenler tarafından kullanılıyor. İnce bağırsaktan geçerken tamamen parçalanmayan bu ot, tokluk hissettirse de aslında vücuttan kolaylıkla atılıyor. Siyah ve sarı renkte bulunabilen bu ot; Hindistan, İran ve Akdeniz ülkelerinde kolaylıkla bulunabiliyor. Yüksek lifli içeriği sayesinde tok tutabilen bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Vücuttan kolaylıkla atılması sayesinde karnıyarık otu, kilo da yapmıyor. Karnıyarık otunun sindirim sistemini güçlendirdiği de bilinenler arasında. Peki, karnıyarık otu nedir? Karnıyarık otu ne işe yarar?

Karnıyarık otunun faydaları

Vücudu toksinlerden arındırır

Karnıyarık otu, vücuda zarar ve yorgunluk veren toksin maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bedeni rahatlatmak için sıklıkla faydalanılır.

Metabolizmayı hızlandırır

Lifli yapısıyla dikkat çeken karnıyarık otu, bu özelliği sayesinde metabolizmaya destek olur. Yağ yakımı için kullanılabilir.

Tokluk hissi kazandırır

Karnıyarık otu tüketildiğinde vücuda giren suyu emer ve şişer. Bu özelliği ile uzun süre tokluk hissi oluşturur. Acıkma hissini ciddi oranda azaltır.

Kolesterolü Dengeler

Karnıyarık otunun kolesterol seviyesi üzerinde etkili oluşu, bilimsel mecralarda konuşulan bir konudur.

Sindirim Sistemini Kontrol Eder

Bu ot; sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek olur. Sindirim problemleri yaşıyorsanız karnıyarık otunu öğünlerinize uzman görüşü sonrasında ekleyebilirsiniz.

Bağırsakları Çalıştırır

Kabızlık, gaz, şişkinlik ve yemek sonrası kramp gibi sorunları karnıyarık otu sayesinde azaltabilirsiniz.

Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir

Kan dolaşımı üzerinde de etkileri olan bu ot, vücudu arındırır ve temizler. Bu temizliğe kandan başladığı için kalp ve damar hastalıkları için de önerilir.

Kan şekerini dengeler

Karnıyarık otu, kan şekerinin ani düşüşlerini önleyebilir. Bu özelliği sayesinde kan şekeri sorunlarını iyileştirmeye yardım eder.

Karnıyarık otu nasıl kullanılır?

1 bardak sıcak suya 1 kaşık karnıyarık otu ekleyebilirsiniz. Kahve karıştırır gibi karışımı hazırlayıp içebilirsiniz. Ayrıca, salatalarla birlikte de tüketilebilir.

Cildinize iyi gelmesi için kullanmak istediğinizde, yine aynı karışımı hazırlayabilirsiniz. 1 fincan ılık su içinde 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu çözdürüp cildinize sürebilirsiniz.

Not: Cilt için kullanılan ile bağışıklık sistemi için kullanılan karnıyarık otu, karıştırılmamalıdır. Cilde iyi gelmesi için kullanılan karnıyarık otunu güzellik mağazalarından temin etmelisiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ